Det är årets stipendium för mångfalds-, integrations- och jämlikhetsarbete som går till Röda Korsets Cykelskola i Linköping. Här har mer än hundra kvinnor och unga tjejer lärt sig cykla i år.
– Vi har fantastiska och otroligt engagerade volontärer, berättar Madeleine Szente och Hargita Horvat som representerade pristagarna som presenterades i stadshuset i Linköping på tisdagen.
– De är så stolta och glada för att de faktiskt lyckas få alla de här kvinnorna att lära sig cykla! Det handlar om balans. Och lite plåster, mycket pepp och mycket fika!
Knepet är att börja på låg nivå, så att det går att sitta och sparka sig fram på cykeln. Rätt snart hittar cyklisten balansen och då är det inte så svårt att sätta upp fötterna på pedalerna.
– Faktiskt inte, säger Hargita Horvat. Vi har deltagare som aldrig cyklat förut, men de har lärt sig på en månad. Och sedan berättar volontärerna stolt att de har träffat kvinnorna när de cyklar omkring på stan, hur bra som helst.
Första cykelskolan hölls i april. Två gånger i veckan i en månad har gruppen trampat omkring på T1-området. Ytterligare en kurs hölls i september.
– Nästa år flyttar vi till Berga och Skäggetorp, säger Madeleine Szente, och då hoppas vi nå nya grupper.
Kommunalrådet Niklas Borg (M) sitter i stipendiekommittén tillsammans med politiker ur kultur- och fritidsnämnden, bildningsnämnden och barn- och ungdomsnämnden. Mångfalds-, integrations- och jämlikhetsstipendiet har delats ut sedan 2003.
– Det är roligt att uppmärksamma insatser som görs av ideella krafter, säger han. De gör sånt som vi inte har resurser och möjlighet till. Vi skulle till exempel inte kunna nå ut till alla i den här målgruppen kvinnor.
Cykelskolan förenar flera olika syften, konstaterar stipendiekommittén i sin motivering till pristagarvalet. Alla bidrar till "en ökad känsla av frihet, nätverk, inkludering och gemenskap" skriver kommittén och tillläger "här ges tillfälle att växa som person, att utveckla sitt språk, att få en större förståelse för samhället och en ökad förmåga att aktivt delta i demokratiska sammanhang". Årets stipendium är på 7 000 kronor.
– Framför allt ser vi det som en markering av vår uppskattning, säger Niklas Borg.
Madeleine Szente och Hargita Horvat gläds över utmärkelsen.
– Främst för våra duktiga volontärer, säger de. I april drar vi igång igen.