Som vi skrev i måndags häver kommunen beslutet om att köpa det gamla Naturbruksgymnasiet i Berg från ägaren, Region Östergötland, för 34,5 miljoner kronor.
Motiveringen är att kommunen inte längre har behov av husen som tillfälligt boende för nyanlända, såsom planerna var när beslutet om köp fattades av kommunfullmäktige 2017.
Kommunstyrelsen hävde på tisdagen beslutet om köp. Men S yrkade på avslag. Partiet delar inte beskrivningen av syftet med affären.
– Det primära syftet var inte att ha byggnaderna till boende för nyanlända utan att använda marken för bostadsproduktion. Vi vill bygga trygghetsboenden och hyresrätter, sa Mari Hultgren (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Både priset och tveksamheter kring markförhållandena på området anges som skäl till varför kommunen backar från den affär som förhandlats under flera års tid.
– Undersökningar påvisar att marken innehåller alunskiffer och att det krävs omfattande saneringar för att bygga där. Då är det inte ansvarsfullt att betala ett överpris på 10–15 miljoner. Kommunen har utan framgång försökt förhandla med regionen om detta, sa kommundirektör Paul Håkansson.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C) sa så sent som i våras att köpet av fastigheten i Berg var en "prioriterad fråga" eftersom byggnaderna förfaller och har så gjort sedan Naturbruksgymnasiet lämnade området 2011.
– Det är fortfarande en prioriterad fråga. Vi behöver inte byggnaderna som det var tänkt. Däremot är det här ett viktigt utvecklingsområde för kommunen. Det finns ett stort intresse av att köpa marken för bostäder, möjligheter till service och att lösa trafiksituationen i området.
Demirok och Centern vill att diskussionerna om att köpa marken återupptas snarast.
– Om det låser sig i tjänstemännens förhandlingar är det rimligt att politiken kliver in, både från kommunens och regionens sida.
Men det har ju redan förhandlats. Ett beslut var fattat om både avtal och pris. Hade det inte bara varit att fortsätta därifrån?
– Det är där det verkar som om man inte riktigt nått fram i förhandlingarna. Vad är markens faktiska värde? Vad går att göra? Vad går inte att göra? Det finns möjligen både fornlämningar och föroreningar i marken. Vi var tvungna att göra om detaljplanen för en annan del i Berg när det visade sig att markradon och annat minskade den byggbara ytan ganska radikalt, säger Demirok.