Förskolan kan behöva stängas ned

Förskolan Hansgården i Ljungsbro kan behöva stängas ner på grund av sviktande ekonomi för Vreta klosters församling.

Linköpings kommun 28 oktober 2019 05:00

Sedan 2007 har Vreta Klosters församling drivit förskolan Hansgården i Ljungsbro. Nu riskerar den att försvinna. Församlingen har brottats med en ansträngd ekonomi till följd av ett fallande medlemsskap och kyrkorådet har inför kyrkofullmäktigemötet 5 november föreslagit att förskoleverksamheten ska avvecklas. 

– Det är en följd av en allt sämre ekonomi inom kyrkan i Vreta kloster. När boende i vår församling lämnar kyrkan försämras kyrkans ekonomi säger kyrkorådets ordförande Ola Mårtenson och fortsätter:

– Vi har haft en jättefin verksamhet. Vi ångrar inte att vi har haft den och den har varit omtyckt av föräldrar och anställda och vi har fått fina vitsord vid kommunala kontroller.

 

När förskolan öppnade för tolv år sedan var cirka 82 procent av de runt 11 000 boende i Vreta kloster-området och Ljungsbro betalande medlemmar i Svenska kyrkan. I dag har den siffran sjunkit till cirka 70 procent.

– Våra intäkter har minskat drastiskt och vi har redan behövt skära ned i en femtedel av vår verksamhet. Förskoleverksamheten är ju egentligen en kommunal angelägenhet och inte kyrkans uppgift i första hand. När vi startade förskolan berodde det bland annat på att det rådde stor brist på förskoleplatser i området. Numera finns det gott om platser här ute.

 

En eventuell avveckling av förskolan kommer inte att ske omedelbart. Det finns fortfarande pengar att driva den även nästa år om fullmäktige skulle besluta om det. Det har också sagts att förskolan vid en avveckling ska hållas öppen fram till och med sommaren så att föräldrar har tid att hitta andra förskoleplatser till sina barn. Linköpings kommun har en garanti som säger att ett barn ska få en förskoleplats inom 4 månader från dess att föräldrarna har ställt sig i kö.

 

Martin Malmström är förskolechef på Hansgården sedan sex år tillbaka. Han är förstående till den ekonomiska verkligheten men tycker att det vore tråkigt om förskolan skulle behöva avvecklas. Bland annat för att den har fungerat som relationsbyggande för barn och föräldrar att delta i kyrkans andra verksamheter. 

– Jag tänker också på personalen som har gjort ett så bra jobb och sett till att vi har haft en så kvalitativ omsorg. De är förstås bedrövade och vet inte riktigt vad som ska hända nu. Jag tror att det är samma känslor hos många av föräldrarna som är besvikna just för att förskolan har varit så bra, säger Martin Malmström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Lyssna på det senaste avsnittet av Correnpodden

Lyssna på det senaste avsnittet av Correnpodden

Beskjutna förskolan: Åklagare utesluter inte koppling mellan tidigare skott och mord

Beskjutna förskolan: Åklagare utesluter inte koppling mellan tidigare skott och mord

Barnets förskola beskjuten två gånger – nu byter de till en annan • Mamman: "Hur kan det hända?"

Barnets förskola beskjuten två gånger – nu byter de till en annan • Mamman: "Hur kan det hända?"

Nya skotthål påträffade vid beskjutna förskolan – Polisen: Misstankar har stärkts

Nya skotthål påträffade vid beskjutna förskolan – Polisen: Misstankar har stärkts

Insändare: Vi måste se var våra bussar gör mest nytta

Visa fler