Forskarnas framgång – med äggprojektet

Hönor och tuppar kan nu urskiljas redan i äggen. Forskarna vid LiU tror på ännu bättre resultat i framtiden.

Forskarna på LiU har hittat en metod som gör att de med stor säkerhet kan urskilja om det är en tupp eller en höna i ett ägg.

Forskarna på LiU har hittat en metod som gör att de med stor säkerhet kan urskilja om det är en tupp eller en höna i ett ägg.

Foto: Mostphotos

Linköpings kommun2020-01-10 05:00

I mars förra året rapporterade vi om att miljontals kycklingar avlivas direkt efter födseln, då de som föds till tuppar, varken kan värpa eller brukar födas upp för slakt. Branschorganisationen Svenska ägg ville minska svinnet genom att forska på könssortering och till sin hjälp tog man Linköpings universitet (LiU). Forskningsprojektet har nu pågått i ett halvår och med en ny metod är det nu möjligt att skilja tuppar från höns redan i ägget med 85 procents säkerhet. 

– Med kiselkarbid-sensorer på olika temperaturer mäter vi gaser som äggen släpper ifrån sig. Sedan skickas sensordata till våra statistiska uppgraderingsmetoder och efter en analys kan vi slå fast om det är en höna eller tupp, säger Anita Lloyd Spetz, professor på Institutionen för fysik, kemi och biologi.

 Projektet är fortfarande ungt och LiU-forskarna har kört tre omgångar med 30-40 ägg varje gång.

– Vi vill upp på 95 procents säkerhet, jag tror inte att det behöver ta så lång tid innan vi når det resultatet, kanske om ett halvår, säger professor Anita Lloyd Spetz.

Är kostnaderna ett hinder?

– Nej, metoden är ekonomiskt gångbar jämfört med andra förslag jag tagit del av.  I dagsläget får vi ett litet stöd från Agtech innovations- och utvecklingscentrum, vi hoppas det blir ett projekt i deras centrum. 

Trots positiva resultat under kort tid finns fortfarande utmaningar och förbättringsmöjligheter.

– Vi vill förenkla processen i framtiden och göra den billigare och mer effektiv,  säger Anita Lloyd Spetz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!