Sverige har som mål att ha noll nettoutsläpp av koldioxid till 2045. För att nå det målet måste utsläpp inom alla delar av samhället inte bara minska – en del måste binda koldioxid för att kompensera för de som inte kan nå noll. När träd växer tar de genom fotosyntesen upp koldioxid ur luften och binder kolet i träet. Genom att bygga mer med trä låser man upp kol från atmosfären under alla de år byggnaden står, och Sveriges äldsta kända träbyggnader har stått sig sedan 1200-talet.
– Det diskuteras mycket hur man ska få tillgodoräkna sig den här kolsänkan. Det har man väl hittills inte fått räkna in i byggandet, men man borde få göra det, under förutsättning att man också har ett långsiktigt hållbart skogsbruk, säger Tomas Nord, universitetslektor vid Linköpings Universitet.
Han har jobbat med skogsbruk och skogsindustri under en stor del av sitt yrkesverksamma liv. Redan 2002/03 var han med i en arbetsgrupp som på regeringens uppdrag tog fram en strategi för att öka andelen trä i byggandet. Trots att det inte på något sätt är ett nytt påfund att bygga i trä så är det ändå delvis nytt att bygga större byggnader av materialet.
– Precis som med alla nya saker, om det är elbilar eller smarta telefoner, så behövs goda exempel för att visa hur det fungerar. Någon går före och testar. Vad vi föreslog i strategin 2004 var att statliga byggherrar borde gå före. Det har de hittills inte gjort, berättar Tomas Nord.
Däremot plockade ett antal kommuner runt om i landet upp handsken och anammade en del av strategins tankegångar.
– Framförallt var Växjö kommun tidiga och satte upp ett mål om att bli Europas grönaste stad. För att bli det skulle de bland annat jobba med byggnader i trä, eftersom att det ger lägre utsläpp av koldioxid.
Linköping har på senare år sett träbyggnader både i Vallastaden och centralt i form av Valla berså.
– 1996 var det första projektet, och då var det nästan först i Sverige, säger Tomas Nord.
Han menar att det finns tre perspektiv på hållbarhetsbegreppet rörande byggnader i trä.
– En ökad prefabricering ger ett ekonomiskt hållbart byggande. Du har ett förnybart material som du använder, vilket är miljömässigt hållbart. Du använder ett material som passar in i stadsbilden som ger en diversifiering i uttryck och därmed får du en social hållbarhet. Träbyggandet kan vara byggindustrins Kinderägg.