Förpackat vatten införs till elevmåltid

Från och med årsskiftet ersätts festis i elevernas utflyktsmåltider med vatten i tetraförpackning.

Snart är det slut med sockerrika drycker på skolutflykter. Dessa ersätts med vatten på tetra, vilket ifrågasätts av en del.

Snart är det slut med sockerrika drycker på skolutflykter. Dessa ersätts med vatten på tetra, vilket ifrågasätts av en del.

Foto: Daniel Erlandsson

Linköpings kommun2019-11-17 20:00

Kommunen har ansvar för elevers måltider även när de går på utflykt. På skolan kan eleverna välja att dricka antingen vatten eller mjölk till sina måltider. Men när klasser åker någonstans finns inte den möjligheten utan det är festis som ingår i måltidspaket till utflykten. Snart sker det dock en förändring.

– Kommunen har nu vatten i tetra-förpackning i sitt avtal. I dialog med Kost och restaurang, som har det praktiska ansvaret för måltider inom all kommunal verksamhet, har utbildningsförvaltningen valt att ersätta den sockerrika festisen med vatten, säger Anna Jertland på utbildningsförvaltningen.

Detta ingår också i skolans riktlinjer för hur elevernas sockerintag ska minska samt stämmer överens med många vårdnadsinnehavares önskemål, enligt Anna Jertland.

Produktion och leverans av en liter förpackat vatten kräver 300 gånger mer energi och kostar 250 gånger mer än en liter vatten från kranen, enligt Svenskt Vatten, branschorganisation för landets Vetenskap och allmänhet, VA, organisationerna. 

Har ni fått några reaktioner? Hur mycket kostar tetravatten? 

– Jag tror inte att vårdnadsinnehavare har hunnit få informationen. Via kontakt Linköping har vi fått ett föreslag om att skolan tar dunkar med tappkork till utflykter i stället och att barnen har egna vattenflaskor. Jag har svarat och tar förslaget med mig till Kost och restaurang. Vatten på tetra är en ersättningsprodukt och om det blir billigare än festis läggs pengarna på måltiderna i stället. Vi får se hur det ska gå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!