Förlorar lägenhet på grund av höga skrik

En kvinna som flera gånger stört sina grannar genom att skrika förlorar sitt hyreskontrakt. Det har Hyresnämnden beslutat.

En kvinna förlorar sitt hyreskontrakt på grund av höga skrik. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang och visar inte aktuell hyresfastighet.)

En kvinna förlorar sitt hyreskontrakt på grund av höga skrik. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang och visar inte aktuell hyresfastighet.)

Foto: Arkivbild

Linköpings kommun2019-09-24 15:00

Kvinnan hyr en lägenhet i Linköping av det kommunägda bolaget Stångåstaden. Vid flera tillfällen har grannar till kvinnan klagat över att det hörts höga skrik från kvinnans lägenhet. Störningarna, som uppges ha pågått under cirka ett års tid, har skrämt grannarna. 

Vid sju tillfällen har Stångåstaden vänt sig till kvinnan och uppmanat henne att sluta störa grannarna – utan resultat. Kvinnan har uppgivit att hon förstått att det är lyhört i huset och har lovat att ta hänsyn till det.   

Den 12 mars i år tog Stångåstaden till ett ovanligt grepp: En väktare fick i uppgift att uppehålla sig utanför kvinnans lägenhetsdörr. Under ett par timmars tid hörde väktaren kvinnan skrika vid flera tillfällen. "På en skala från ett till fem, där fem är högst, är flera störningar bedömda som fem", enligt Stångåstaden. 

På Stångåstadens begäran har nu Hyres- och arrendenämnden i Linköping beslutat att kvinnans hyresavtal ska sägas upp. Senast den 1 november i år måste kvinnan flytta från lägenheten. Nämnden anser att det är utrett att kvinnan åtminstone stört omgivningen vid två tillfällen, i september och augusti i år. "Omfattningen, arten och intensiteten i störningarna gör att dessa är att betrakta som allvarliga", skriver nämnden i beslutet. 

Genom att fortsätta med allvarliga störningar trots uppmaningar om att sluta med dessa anses kvinna ha åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäst i så hög grad att hyresavtalet bör upphöra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!