Omsorg kvällar, nätter och helger på Solhaga i Ryd, som i folkmun kallas nattis, firar sin 30-årsdag med öppet hus nästa lördag. Men vi valde att besöka stället en helt vanlig kväll. När vi är på besök träffar vi ett tiotal barn som ska sova över, personal som jobbar kväll och ska gå hem vid 20-tiden samt nattpersonal som också ska stanna kvar och sova över.
Vi är lite tidiga för att hinna prata med flera vuxna. På plats möter vi Johanna Samuelsson som jobbar på sjukhuset sedan 2007. Hon ska lämna sin son Gabriel Samuelsson, 7 år, innan hon åker till jobbet. Sonen går i förskoleklass på Tornhagen, och när Johanna jobbar natt eller röda dagar, vilket hon ofta gör, är Gabriel här.
– När man jobbar på sjukhus kan man inte komma från natt- och helgjobb. Om nattis inte hade funnits skulle jag, som ensamstående förälder, inte kunnat jobba. Den är guld värd för mig. Gabriel gillar att vara här, sover bra och stortrivs, säger Johanna Samuelsson.
Gabriel Samuelsson gillar också att spela teater och i kväll gör han det med Lillemor Roos, förskolelärare. Sjuåringen improviserar och Lillemor Roos hänger med. De allra flesta barn kommer vid halvsextiden, först de yngre och sedan skolbarn som får åka skoltaxi.
Förra året omorganiserade Linköpings kommun nattomsorgen och i höstas började nya regler gälla. Tidigare var Omsorg kvällar, nätter och helger en dygnetruntverksamhet, vilket betyder att barnen kunde vara på förskolan under dagen och på "nattis" under kvällarna och på natten, allt i samma lokaler. Men efter omorganisationen togs dagverksamheten bort härifrån och barnen kommer nu hit först vid klockan 17.30 på vardagar. Röda dagar och helger är full rulle dygnet runt.
– Under helgdagar lägger vi fokus på utflykter, kulturupplevelser som teater, lådcykelutflykter ut i naturen, sagoberättande, bokläsning, matlagning och bakning. Vi har två lådcyklar med plats för sex personer, berättar förskolelären Anette Olsson.
En av de anställda som också är på plats är Inga-Lill Danielsson. Hon har jobbat på den här verksamheten redan från början när den startade för 30 år sedan i Skäggetorp. Senare utvidgades verksamheten och det öppnades små "nattisar" i Lambohov, Ryd och Ekholmen. För tre år sedan centraliserades nattomsorgen till en plats, den här i Ryd. Det har sina fördelar. Personalen behöver inte jobba ensamma på natten.
– Förut fanns verksamheten i flera mindre och ibland slitna lokaler. Nu har vi fina, fräscha lokaler och vacker natur i närheten. Intresset för vår verksamhet har också ökat eftersom fler människor jobbar obekväma arbetstider. För att polisen, sjukhus, affärer, tåg- och busstrafik ska fungera måste barnen ha en tryggplats att vara på, säger Inga-Lill Danielsson.
Det börjar blir mörkt ute och nattis fylls på med barn. Barnskötarna Agneta Lundkvist och Agneta Carmesten börjar förbereda kvällsmaten. Då ska det pratas och ätas i lugn och ro. Sedan ska några läsa, några leka och några titta på tv innan det är läggdags. För Agneta och Agneta är det något helt speciellt att jobba här.
– Det känns bra att kunna hjälpa familjer och vi kommer närmare till föräldrarna. Många tror i början att det kan bli svårt för barnen, men de vänjer sig snabbt. För barnen är det spännande att åka bort och sova över. Vi har det mysigt här, säger Agneta Lundkvist.