Flygvapnet ska få nytt skolflygplan

Regeringen beslutade på torsdagen att flygvapnet ska få anskaffa nya skolflygplan. Men det är inte aktuellt att köpa Saabs och Boeings nya T-7.

Skolflygplanet Sk 60 kommer att ersättas.

Skolflygplanet Sk 60 kommer att ersättas.

Foto: TT

Linköpings kommun2020-03-26 15:08

Regeringen beslutade på torsdagen att bemyndiga Försvarsmakten att anskaffa nya skolflygplan. Anledningen är att det nuvarande skolflygplanet, Saabs SK 60, snart faller för åldersstrecket. 

SK 60 infördes redan 1967 och har i flera steg livstidsförlängts. Planet används nu på flygskolan på Malmen för att utbilda framtidens stridspiloter. Planet har under senare tid tidvis varit belagt med flygproblem på grund av tekniska problem. 

Försvarsmakten planerar att ersätta SK 60 i samband med en återgång till flygutbildning i två steg. Först grundläggande flygutbildning i ett propellerflygplan, ett så kallat Basic Trainer Aircraft. Därefter utbildning i jetflygplan, där SK 60 kvarstår i tjänst ytterligare en tid. Försvarsmaktens avsikt är sedan att genomföra den avancerade utbildningen med befintliga Gripen C/D. 

Regeringens beslut innebär att flygvapnet – åtminstone i närtid –  inte kommer att skaffa Saabs och Boeings skolflygplan T-7 (som tidigare kallades T-X). T-7 har beställts av det amerikanska flygvapnet i 351 exemplar. 

Anskaffningen av nya propellerflygplan finansieras inom gällande investeringsplan för försvarsmateriel och innebär inga extra tillskott. Kostnaderna för anskaffningen anges inte. 

Försvarsmakten och Försvarets materielverk kan inleda anskaffningsprocessen under första halvåret 2020. Det är ännu inte klart vilket propellerflygplan som kommer att köpas in. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!