Flera boenden i Linköping utsatta för smitta

Ett flertal boenden för äldre har konstaterats vara utsatta för coronaviruset. För att stoppa smittspridningen inför kommunen ett tillfälligt besöksstopp.

Flera boenden för äldre i Linköping konstateras nu vara utsatta för smittspridning.

Flera boenden för äldre i Linköping konstateras nu vara utsatta för smittspridning.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Linköpings kommun2020-03-20 18:42

Under fredagen beslutade Linköpings kommun om ett tillfälligt besöksstopp på vårdbostäder för äldre. Anledningen till det är att man vill begränsa smittspridningen av coronaviruset Covid-19. 

Beslutet togs av kommunens social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist, i samråd med MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, och smittskyddsenheten på Regionen.

– Vi har konstaterad smitta på vissa enheter redan nu och enligt Region Östergötland finns det tecken på allmän smittspridning i samhället. Därför tar vi till den här åtgärden för att begränsa smittspridningen och skydda våra äldre, säger social- och omsorgsdirektör Linda Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Stoppet gäller från och med fredagen den 20 mars och tillsvidare och under fredagen arbetade Linköpings kommun med att informera samtlig personal, boende och anhöriga om beslutet.

– Sedan tidigare har vi haft en stark rekommendation om att anhöriga bör tänka efter innan de besöker äldre på boenden, särskilt om man känner sig lite krasslig. Nu skärper vi det ytterligare i och med den här åtgärden, säger Linda Ljungqvist.

Med hänvisning till hänsyn om de boende väljer kommunen att inte informera om på vilka boenden smittan förekommer. 

– Att meddela varje enskild bekräftad smitta i någon av våra verksamheter är inte hållbart. Indirekt säger vi då att det inte finns någon smitta alls i övriga verksamheter och det är ingenting vi kan lova. I och med att Region Östergötland inte längre gör någon allmän provtagning vid misstänkta fall eller smittspårning vet vi helt enkelt inte, säger kommundirektör Paul Håkansson i pressmeddelandet.

Om det visar sig att någon boende uppvisar symptom kommer smittskyddsenheten att ta prover. I det fall som en smittad kan konstateras kommer inte fler prover att tas utan alla på boendet kommer att vårdas som att de är smittade.

Liselotte Fager (KD) är ordförande i äldrenämnden och följer noga händelseutvecklingen efter smittutbrottet.

– Just nu vill jag be Linköpingsborna att respektera de råd som folkhälsoinstitutet ger. Medvetenheten om att äldre kan råka mycket illa ut om de smittas oroar oss alla. Glöm inte att ringa dina äldre anhöriga, vänner och bekanta som ska undvika nära kontakt med andra. Begränsningar är tyvärr nödvändiga beslut som vi måste ta för att skydda äldres liv och hälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!