Fler äldreboende har smittan - ingen smitta inom LSS

Än så länge verkar ingen som bor på LSS-boenden i kommunen ha smittats av coronaviruset. Det säger Annika Krutzén (M) ordförande i social-och omsorgsnämnden.

Boende inom LSS går fortsatt till sin dagliga verksamhet och sina aktiviteter. Trots det har man inte hittat någon smitta  på något boende.

Boende inom LSS går fortsatt till sin dagliga verksamhet och sina aktiviteter. Trots det har man inte hittat någon smitta på något boende.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Linköpings kommun2020-04-14 17:37

Detta trots att daglig verksamhet och liknande aktiviteter inte har stängt, utan håller öppet som vanligt. Inte heller är det besöksförbud till boenden även om anhöriga ombeds att hålla sig därifrån. Det är bara på äldreenheter inom LSS som besöksförbud införts, enligt Annika Krutzén.

Några bekräftade fall av covid-19 finns inte på något LSS-boende. Å andra sidan tar man inte heller – om det skulle bli aktuellt – prov på alla utan bara de som uppvisar symptom och anses tillhöra en riskgrupp.

– Här är det regionens beslut som gäller, säger Annika Krutzén.

Skulle det uppstå en situation där någon på ett boende visar sig vara smittad så följer vi Socialstyrelsens hygien- och skyddskrav, uppger hon.

Men hon konstaterar också att det inom gruppen som bor i LSS-boende, finns personer som tillhör riskgruppen och där man måste ta mera individuella beslut om sådant som att delta i daglig verksamhet eller andra aktiviteter.

När det gäller kommunens äldreomsorg visar tisdagens siffror att antalet äldreboenden som drabbats av covid-19 har ökat. På skärtorsdagen hade 12 av 56 boenden smittan bland sina brukare. På tisdagen var den siffran 13 av 56. Nu finns 27 konstaterat smittade mot 25 i torsdags. Ytterligare en person har avlidit till följd av konstaterad covid-19 och det innebär att totalt har två personer inom äldreomsorgen avlidit sedan i torsdags. Samtidigt har fyra personer tillfrisknat, det är tre fler än i torsdags.

Än så länge finns ingen smitta bland boende inom LSS, säger Annika Krutzén (M) ordförande i social- och omsorgsnämnden.
Än så länge finns ingen smitta bland boende inom LSS, säger Annika Krutzén (M) ordförande i social- och omsorgsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!