Faddrar: "Det var kaos utanför skolan"

Femtonåringar som låg och spydde i buskar. Det mötte faddrarna på Katedralskolan som tycker att för mycket ansvar läggs på dem.

Samlingen utanför skolan spårade ur enligt faddrarna. Bilden är inte från insparken.

Samlingen utanför skolan spårade ur enligt faddrarna. Bilden är inte från insparken.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Linköpings kommun2019-09-11 06:00

– Det var kaos utanför Katedralskolan. Jag och en annan fadder kom in runt klockan kvart i tio. Den första vi såg var ett par nollor, 15–16-åringar, som ligger i buskarna och spyr och ber om hjälp. Det är hemskt. Det är fruktansvärt att man har låtit det hända som skola, säger en fadder på Katedralskolan.

Sista dagen på den två veckor långa insparksperioden. Faddrarna och de nya eleverna samlas vid Saab arena för några avslutande aktiviteter. Vid klockan nio är den organiserade samlingen slut, och traditionsenligt går Katedraleleverna till sin skola för att hänga utanför den stängda byggnaden.

Två faddrar som har följt skolans regler och haft en drogfri nollning för de nya eleverna är tveksamma till att gå till skolgården. Men de bestämmer sig ändå för att dra dit, och de chockas av synen som möter dem.

– För mig gick det inte så bra. Jag är inte van vid att folk dricker jättemycket. Jag har inga problem med att kompisar dricker om de är över 18. Men här pratar vi om ett tiotal personer som ligger på marken och är helt borta. Det var några som drog i dem och försökte få upp dem. Jag klarade inte av det, jag fick en panikattack.

De beskriver scenen utanför skolan som kaotisk och med för få vuxna närvarande. I stället för att ha en trevlig kväll med de nya eleverna så fick de ta hand om ungdomar som inte ens kunde stå upp.

– Det borde inte vara vårt jobb att ta hand om fulla människor över huvud taget. Att ens sättas i en situation där man måste ta det beslutet att inte låta en femtonåring hamna i fyllecell, eller lämna den själv i en gränd. Det är ju ett självklart val att inte lämna någon, men bara att man måste göra det valet förstår jag inte att vi 17–18-åringar måste göra. Vi är inte så vuxna ändå, ärligt talat.

Enligt faddrarna tar skolan tydligt avstånd från insparksaktiviteterna. Innan nollningen börjar väljer skolledningen ut faddrarna och ger dem flera utbildningar. Men efter det får faddrarna allt ansvar.

Skulle det vara ett alternativ att helt sluta med inspark och fadderverksamhet?

– Jag tycker inte att det är en bra lösning på det hela. De i vår grupp blev inte fulla och de tyckte att det var jättekul ändå. Och vi tyckte att det var jätteroligt att umgås med de nya på det sätt som nollningen tillåter oss att göra. Jag tycker att det är en bra grej som idé, men att det inte fungerar som det är nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!