Sedan 2001 är 27 januari den officiella minnesdagen och i år är det 75 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen befriades. Lägret var det första där fångarna började evakueras.
Vid Raoul Wallenbergs plats intill Östergötlands museum samlades Linköpingsbor för att minnas och hedra förintelsens offer. Men också för att reflektera och manifestera avståndstagande från intolerans, nazism, rasism och främlingsfientlighet.
Minnesstunden inleddes med en minnessignal som spelades av Rude Glantz på trumpet. Därefter talade borgmästare Lars Vikinge (C) som reflekterade över ordet befrielse.
– Det är ett besvärligt ord i det här sammanhanget. De som har suttit i ett koncentrationsläger har för alltid burit på de här erfarenheterna av mänsklig ondska. Men också för att koncentrationslägrens ideologi aldrig helt har slutat att dra människor till sig.
På plats fanns även Correns chefredaktör Christer Kustvik som lyfte fram vikten av demokratin och folkets yttrandefrihet.
Linköpings ungdomskammarkör framförde sång och därefter gick deltagarna fackeltåg till S:t Larskyrkan. I ledet mötte vi Gunilla Tegnevik och Anette Kindå.
– Det här är enormt viktigt. Man måste jobba för demokrati hela tiden. Man kan inte slå sig till ro, sade Anette Kindå.
I ledet gick även Lars-Erik Wallhagen, 81, som av många kallas "flygaren". Som pilot har han fått se många katastrofer.
– Det skrämmer att det finns tendenser till att hatet mot olika grupper finns kvar.