Experten: Här är hotet mot insekterna

Jordbrukslandskapets förändring de senaste hundra åren, enligt Didrik Vanhoenacker, förklaringen till att mängden insekter och antalet arter försvinner.

Didrik Vanhoenacker säger att jordbruket är det stora boven till varför insekterna försvinner.

Didrik Vanhoenacker säger att jordbruket är det stora boven till varför insekterna försvinner.

Foto: Bengt Olofsson

Linköpings kommun2020-01-23 06:00

– Dagens moderna jordbruk är det största hotet mot insekterna. Tidigare gick djur ute och betade på ängar, nu odlar man djurfoder på åkrarna i stället och då får vi inte den mångfald i växtligheten som insekterna behöver. Dessutom används insektsgift inom jordbruket. Giftet tar inte bara död på skadeinsekterna, utan dödar även andra insekter, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Sverige saknar en egen undersökning om mängden insekter som har försvunnit. De data som finns är mest kopplade till ovanliga arter. 

– Hotade arter har vi ganska bra koll på, vi har också ganska bra koll på vissa skadedjur inom jordbruket. Men det vore väldigt intressant med en väl uppbyggd studie som studerade mängden insekter, säger Didrik Vanhoenacker.

Vilka är riskerna om insekterna försvinner?

– Det är ju synd för dem själva, de har rätt att finnas, på samma sätt som älgar eller fiskar. De är vackra att titta på och vi får en fattigare natur om hälften av alla insektsarter försvinner. De är även till nytta för oss människor som pollinerare, men även som nedbrytare av döda djur och växter. Insekter är även rovdjur och äter andra insekter, vilket kan vara bra för oss människor. Dessutom är de mat till djur som vi gärna vill ha kvar, som fåglar till exempel. 

På Naturhistoriska riksmuseets hemsida finns ett formulär där det går att ställa frågor till den jourhavande biologen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!