I november 2019 tvingades Linköpings kommuns säkerhetschef bort från sin tjänst på grund av "brister i att leverera ledning och styrning", som kommundirektören Paul Håkansson uttryckte det då.
Nu är ersättaren utsedd. 6 juli tillträder Anders Fernemark, tidigare polis och sedan 2015 säkerhetschef på Stångåstaden.
Det är en exalterad Fernemark vi når på fredagseftermiddagen.
– Det känns fantastiskt, nästan overkligt, att ha fått jobbet. Det är ett viktigt uppdrag och det känns som en stor ära att ha fått det.
Viktigt på vilket sätt?
– Det är viktigt för mig att driva en positiv samhällsutveckling, att få våra medborgare att känna sig trygga. Det är en bas i livet att få känna sig trygg.
Vad kan kommunen göra för att öka medborgarnas trygghet?
– Genom samarbete med många olika aktörer. Ingen kan göra det här själv, det är ett arbete som kräver ett fungerande samarbete mellan ett brett spektra av aktörer, som till exempel fastighetsbolag, kommunen och polisen. Trygghetsarbetet är brett, det kan ju handla om att man får en anställning, men ligger då inte just under säkerhetsenhetens arbete. Men med samarbete kan vi alla tillsammans vara med och påverka.
Har Linköpings säkerhetsarbete ändrats något sedan explosionen på Ådalagatan i juni förra året?
– Jag tycker det har stärkts. Jag tror många verksamheter har sett över sitt eget säkerhetsarbete och krisledning. Kommunen har till exempel gått ut med utbildning i stabsmetodik, för att det ska vara en samsyn i de kommunala bolagen. Det är bra, då talar vi samma språk och det för oss närmare varandra.
Vad är dina starkaste intryck av Ådalagatan?
– Engagemanget hos medarbetare och invånare att vilja hjälpa till. Det är tydligt hur såna här extrema händelser lockar fram ett oerhört starkt samhällsengagemang hos människor. Många har hört av sig till oss i Stångåstaden och frågat "Hur kan jag hjälpa till?".
Hur tryggt är Linköping idag?
– Jag tycker vi ska vara nöjda med tryggheten. Stångåstaden gör varje år en enkät där vi frågar var tredje hushåll hos oss hur de upplever tryggheten. Det är flera tusen som svarar, så den säger verkligen något. Trots Ådalagatan ökade den upplevda tryggheten till 82,6 procent förra året, jämfört med 82,3 året innan. Det är ett bra snitt nationellt, så Linköping är en trygg stad. Men självklart finns det platser i kommunen som behöver utvecklas.
Känns det bra att ha lämnat polisyrket?
– Bra skulle jag inte säga. Jag trivdes fantastiskt bra hos polisen. Jag lämnade inte med någon bitterhet alls, det var mer att jag ville testa något nytt.
Säkerhetschefen rapporterar till stabschefen Maria Kreese, men i vissa frågor också direkt till kommundirektören Paul Håkansson. Så här beskriver Håkansson säkerhetsenhetens arbete:
– Den är en samling specialister som ansvarar för kommunens specialistkompetens inom säkerhets- och trygghetsområdet. De jobbar i kommunorganisationen men också ut mot företag, föreningar och privatpersoner, med säkerhets- och skyddsfrågor, skadegörelse och försäkringar, tillträdesskydd, mot skolor till exempel, och civilförsvarsfrågor kring höjd beredskap.
Vad har ni lärt er av det som hände förra året då tidigare säkerhetschefen fick lämna sin tjänst?
– Att säkerhetschefen i första hand är en lagledare och chefer för specialister. Inte en person som ska jobba själv med varje sakfråga. Det är den övergripande slutsatsen och det som påverkat rekryteringsprofilen.