Elever kan få skriva på skolkontrakt

En ny "vana" i Linköpings skolor kan bli verklighet nästa läsår. Hur ett kontrakt mellan skolan, vårdnadshavare och elever – som klargör skyldigheter och rättigheter – kan se ut ska utredas.

Snart kan du som förälder upprätta ett kontrakt med skolan och ditt barn vid skolstarten. Alla ska veta sina skyldigheter och rättigheter.

Snart kan du som förälder upprätta ett kontrakt med skolan och ditt barn vid skolstarten. Alla ska veta sina skyldigheter och rättigheter.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköpings kommun2019-09-25 16:00

Det är utbildningskontorets förslag till barn- och ungdomsnämnden och bildningsnämnden. Enligt förslaget ska utbildningsdirektören utreda vad ett sådant kontrakt/dokument ska innehålla. Syftet med dokumentet är att det ska stödja varje enskild skolas lokala arbete som gäller trygghet och studiero.

Redan nu står det i både grundskolans och gymnasieskolans läroplaner att skolan ska klargöra sina krav och vilka rättigheter och skyldigheter eleverna har. I skollagen står det också att ordningsregler ska finnas för varje skolenhet och att de ska utarbetas i samarbetet med eleverna.  

Om ordningsreglerna redan finns, varför måste man utreda ett kontrakt?   

– Det ska vara ett övergripande dokument och för kommunen gemensamt stöddokument i syfte att gynna det lokala arbetet på varje skola, säger Tor Andersson, tf utbildningsdirektör. 

Utredningsarbetet ska redovisas vid nämndernas sammanträde i mars 2020. Då ska politikerna fatta beslut om införandet av skolkontraktet ska bli verklighet. Om det blir av kan beslutet börja gälla vid skolstarten 2020/21.  

Bakgrunden till det här förslaget finns i det samverkansprogram för mandatperioden 2018–2022 som Allians för Linköping (M+KD+L+C) har antagit. I programmet skriver den politiska majoriteten att de vill att "ett kunskapskontrakt upprättas mellan elever, lärare och vårdnadshavare som ska klargöra vilket ansvar respektive person har för elevens skolgång." 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!