I år kom en ny lag om att värdepapper ska värderas utifrån sitt marknadsvärde och inte utifrån bokfört värde. Det här är en förändring för kommunen vars externa placeringar uppgår till 9 miljarder.
Istället redovisar man på samma sätt som tidigare.
Revisorerna har kommenterat detta faktum och i revisionsrapporten konstateras att “Utifrån dessa avsteg bedömer vi att delårsrapporten inte ger en rättvisande bild.”
Kort sagt; det finns mer pengar.
Något som också Michael Cocozza (L), påpekade vid senaste mötet i fullmäktige. Från talarstolen luftade han farhågan att Alliansen – som hans parti ingår i – drar ned onödigt mycket i sin budget.
Men kritiken riktade sig – vad det verkade – mera mot tjänstemännen än Allianskollegerna.
– Vi får ständigt rapporter som har en tendens att vara aningen lite för pessimistiska och vi blir för restriktiva och inriktade på att skära ned, trots stora utmaningar med klimat och utanförskap. Jag menar att vi bör få rätt underlag och rätt bild till fullmäktige. Det duger inte att vi får revisionsrapporter som anger att det här inte är den korrekta bilden, sa han.
Men att redovisningen gjorts på “gammalt” sätt är inget som kommunens ekonomer, med ekonomidirektör Peder Brandt i spetsen, försökt att dölja. I kommunens delårsrapport redogör man för att årets redovisning är en avvikelse från lagens krav.
Enligt Peder Brandt har ekonomiavdelningen under året jobbat med hur man ska hantera den nya lagen.
– Det här är en ny regel som tillkommit under året. Men det är inget som vi mörkar, vi skriver klart och tydligt hur vi har gjort. Nu håller vi på att ta fram ett förslag och jag tror att vi till 2020 kommer att ha anpassat oss till de nya redovisningsreglerna. Men vi hinner inte med det fullt ut under 2019. Det är mycket mer komplicerat än det revisorerna beskriver. Betydligt mera jobb bakom varje transaktion.
Vem bestämmer hur man ska redovisa?
– Man ska följa praxis, det är självklart. Men vi har gjort avvikelser förr, som med pensionsavsättningarna men det har vi pratat med revisorerna om och fullmäktige har tagit ett beslut att vi inte ska följa reglerna. Sedan får vi göra anpassningar när vi lämnar från oss uppgifter till SCB.
Skulle du som ekonomidirektör säga att bilden av Linköping inte blir helt korrekt när man gör så här?
– Till viss del, men inte fullt ut. Tittar man hela tiden bara på marknadsvärdet, som inte är det realiserade värdet så kan det vara värt X i dag, men Y i morgon. Vi kan inte bara anamma det här utan att titta på hela vårt upplägg. Men vi kommer att anpassa oss.
Niklas Borg(M), kommunstyrelsens ordförande är inte helt överens med den nya lagen. Eftersom finansmarknaden ändrar sig kunde marknadsvärdet på placeringar lika gärna visat negativt resultat.
– Då hade vi kanske haft ett underskott.Det hade varit lika fel som att säga att det nu är 377 i överskott. Det man måste hålla reda på är; vad kostar vår verksamhet och hur mycket skatteintäkter får vi in. Det är detta som behöver balanseras.
Linköping redovisar också sina pensionsavsättningar på ett sätt som skiljer sig från den lagstadgade redovisningsprincipen. Det beslutet är taget av fullmäktige och innebär att man redovisar hela pensionsskulden, också sådant som är intjänat före 1998, i balansräkningen. För Linköpings del innebär det att resultatet, på grund av redovisningssättet, försämrades med 15,2 miljoner kronor.