Dyrast blev test- och antagningshanteringen för Berzeliusskolan, som behövde betala cirka 100 000 kronor för tester av blivande sjuor. Det krävdes 250 personaltimmar.
– Den största delen av kostnaden är att vi måste ha personal i tjänst på helger för att genomföra testerna, säger Jonas Gårdstam, en av två rektorer för Berzeliusskolans grundskola.
Blivande sjundeklassare kan i sexan ansöka om en plats på någon av de profiler och spetsutbildningar inom olika idrotter eller med inriktning mot bland annat naturvetenskap eller samhällskunskap som högstadieskolor erbjuder. De som söker ska genomgå så kallade färdighetstester och rangordnas.
På Arenaskolan, med flera idrottsprofiler, testades i år 325 elever. Berzeliusskolan testade 250. Enligt uppgift från utbildningsförvaltningen kostade testerna på sex skolor totalt 191 500 kronor, för att få sammanlagt 793 elever testade.
Av underlag från förvaltningen framgår att Berzeliusskolan inte vill bära kostnaden själv och rektorer för fler skolor har framfört att tester borde betalas av utbildningsförvaltningen och samordnas mellan skolor.
Barn- och ungdomsnämndens politiker inför nu att skolor från och med nu ansöka om ekonomisk hjälp för att genomföra antagningstester.
– Vi ser ett stort värde med att ha profiler, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Han säger att utbildningsförvaltningen också kan vara behjälplig med att samordna kommande tester. Skolor får då beskriva vilket hjälpbehov man har.