"Det kommer att dåna över Linköping"

På fredagen lämnade Saab över det första serietillverkade Gripen E-planet till Försvarets materielverk. Saabs vd säger att en intensiv period av provflygningar nu väntar.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) sade i sitt tal att Gripen E är ett av världens modernaste stridsflygplan.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) sade i sitt tal att Gripen E är ett av världens modernaste stridsflygplan.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Linköpings kommun2019-12-20 15:29

– Det kommer att dåna en hel del över Linköping, sade Saabs vd Micael Johansson när han höll tal inför en publik som bland annat bestod av försvarsministern, flygvapenchefen och generaldirektören för Försvarets materielverk, FMV. 

Det första serietillverkade planet av totalt 60 har målats i ett kamouflagemönster som till formen påminner om den svenska militäruniformen M90. Den svenska flygvapenchefen, Carl-Johan Edström, säger dock att de svenska stridsflygplan som tas i operativ drift inte kommer att ha kamouflagemönster.

– Jag önskar att den här kamouflagemålningen även skulle vara effektiv i luften. Men tyvärr är fortfarande grått mest effektivt. Här får jag vara tråkig som flygvapenchef och säga att grått är bättre. 

För de anställda på Saab i Linköping väntar nu en intensiv period av testflygningar och en ökad tillverkningstakt i verkstaden. Linköpingsborna kommer att märka detta i form av fler flygningar från Saab-fältet. 

– Vi pratar flera tusen flygningar i ett sådant här upplägg. Långsamt ökar vi produktionstakten. Vi börjar leverera nästa år till Försvarsmakten, säger Micael Johansson. 

Har Saab tillräckligt med personal i produktionen?

– Ja, det har vi. Vi har en organisation för att kunna öka produktionstakten. Vi ska börja tillverka 24 stridsflygplan per år från och med 2023/2024. 

Efter affärer med Sverige och Brasilien har Saab nu siktet inställt på att försöka ta hem en order på 64 stridsflygplan från Finland. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte uttala sig om Saabs möjligheter att vinna upphandlingen, men säger att en eventuell affär skulle vara bra för det allt intensivare försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland.

– Självklart ser vi många operativa fördelar om vi skulle ha samma flygsystem, säger han. 

Flygvapenchefen är inne på samma spår: 

– Vi har ett djupt och långtgående samarbete mellan det svenska och det finländska flygvapnet. Om de väljer att köpa Gripen E skulle det ge oss unika möjligheter att fördjupa samarbetet inom områden som inte bara berör operativ förmåga, utan även inom utbildning, utveckling och underhåll, säger Carl-Johan Edström. 

I januari nästa år kommer Saab att visa upp Gripen E och även spaningsflygplanet Global Eye i Finland. Finland förväntas ta ett beslut i frågan under 2021.

Sverige har beställt 60 Gripen E-plan. Nu har det första överlämnats till Försvarets materielverk.
Sverige har beställt 60 Gripen E-plan. Nu har det första överlämnats till Försvarets materielverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!