Onsdagsintervju
Efter nio år som vd har Johan Kristiansson lämnat över chefsstolen för det kommunägda fastighetsbolaget Sankt Kors till Anna-Maria Jakobsson.
Chefsbytet gick inte obemärkt förbi. Styrelseledamoten Christian Gustavsson (M ) avgick i protest mot att posten tillsattes internt. "Vänskapskorruption", hävdade Gustavsson.
– Det är klart att turbulensen kring det här har påverkat oss. Det har varit en tuff tid för Sankt Kors och det har tagit fokus och energi, både från mig och från verksamheten. Men jag har varit fullständigt trygg i processen och jag har upplevt ett massivt stöd, både internt och externt, säger Anna-Maria Jakobsson.
Med facit i hand, hade det varit bättre om vd-jobbet annonserats ut externt?
– Det var ju beställt ett fullständigt rekryteringsuppdrag. Men styrelsen ville värna om den företagskultur och den verksamhet som var uppbyggd. Därför var uppdraget att först gå internt. Det är inget konstigt att man gör så, om man ser generellt i näringslivet. Hade rekryteringsfirman inte hittat någon internt hade de tagit processen vidare.
Du fick också kritik för att inte ha någon erfarenhet av byggande.
– Jag har jobbat med fastighetsfrågor på Ambea, men det är klart att jag inte är en gammal byggräv som Johan. Det var ett medvetet val av styrelsen och hänger samman med den fas som Sankt Kors befinner sig i. Vi står inför en intensiv investeringsperiod. Nu handlar det mycket om att ro beslutade projekt i land, fylla lokalerna med hyresgäster och jobba med innehållet tillsammans med dem. Det är där min styrka ligger. Byggkompetens finns inom organisationen.
Sankt Kors ska under de närmaste åren bygga för 1,3 miljarder kronor. Det är mycket för ett litet, kommunalt bolag?
– Ja, det är en utmaning vi står inför. Men det finns en långsiktig plan och det har byggts upp ett värde i bolaget under flera år för att kunna hantera det här.
Vad är det ni ska bygga?
– I Ebbepark fördubblar vi våra ytor till 70 000 kvadratmeter. Det första som blir klart är multihallen, som ska invigas i januari 2021 och drivas av Campushallen. Där kommer också mjukvaruföretaget Vricon att ha lokaler. I grannhuset blir reklambyrån Linkin först in. I kvarteret blir det dessutom konferens och café, och vi har diskussioner med en coworkingaktör. Hela Ebbepark blir färdigt i slutet av 20-talet.
– I Cavok District, mellan flygplatsen och järnvägen, inviger vi i sommar den första byggnaden, IMA One (Innovative Materials Arena). Nu har vi diskussioner med verksamheter som är mer flygrelaterade. Men det är inte meningen att Sankt Kors ska bygga allt i Cavok. Vi är öppna för att släppa in andra aktörer och vi pratar nu med ett bolag som vill köpa mark.
– I Vreta Kluster projekterar vi för etapp 3, med cirka 2 500 kvadratmeter kontorsyta. Förhoppningsvis blir det spadtag i vår. Det är otroligt inspirerande att se utvecklingen av Vreta Kluster, hur intresset för de gröna näringarna har ökat under de här åren.
– Vi bygger också flera p-hus åt vårt dotterbolag Dukaten.
Om vi går in i en lågkonjunktur och det till exempel inte går så bra att hyra ut de nya lokalerna i Ebbepark ... Klarar ni det?
– Ja, vi har förstås gjort olika simuleringar. Vad händer om räntorna går upp, om beläggningsgraden inte blir som vi har tänkt och så vidare. Men intresset för Ebbepark är hittills över förväntan. De stora bolagen tar kontakt med oss nu och när byggnaderna väl finns på plats tror jag att de små också kommer.
Vad är värstascenariot i era simuleringar? Kan det bli så att ni måste gå till ägarna, Stadshus AB, och be om pengar?
– Det är ett tänkbart scenario. Vi får många önskemål om att göra ännu mer, allt från att tillhandahålla parkeringslösningar i Linköpings ytterområden till andra miljöer som behöver etableras. Här blir tidsperspektivet viktigt – när väljer vi att göra nästa investering så att vi orkar med det.
Hur skulle du beskriva Sankt Kors uppdrag?
– Kärnverksamheten är att etablera attraktiva företagsmiljöer. I och med vår långsiktighet har vi möjlighet att ta lite större risk än den privata marknaden. Ett privat fastighetsbolag kanske vill ha 70 procent av hyresavtalen klara för att våga bygga, vi bygger för bolag som kanske inte ens finns idag. När marknaden är mogen kan vi sälja av för att gå vidare och göra nytta någon annanstans. Vi ska ha sunda finanser, men vårt uppdrag är att skapa nytta för Linköping, inte att maximera vinsten.
– Vi vill också skapa affärsnytta för våra hyresgäster. Få till mötesplatser för dem så att de kan korsbefrukta varandra och utbyta erfarenheter och kunskap.
Är det här en kommunal angelägenhet? Skulle inte den privata marknaden ta fram de lokaler som behövs?
– De projekt marknaden tar hand om ska inte Sankt Kors göra. Jag ser Sankt Kors som en katalysator för att få till de miljöer marknaden ännu inte är intresserad av.
Har vi företag i Linköping som inte hade funnits här om inte ni hade byggt lokaler?
– Ja, så är det. Expansionen av de gröna näringarna i Vreta Kluster är ett bra exempel. Eller arenan för spelutveckling i Ebbepark – East Sweden Game. Det senaste exemplet är Axis som etablerade sig i Vallastaden för att vi hade färdiga, nybyggda lokaler där. Vi ger företag möjlighet att fatta väldigt snabba beslut om etablering. Deras alternativ kan vara att gå vidare till någon annan stad.
Hur skulle du beskriva dig själv som chef, med en mening?
– 'Nyfiken problemlösare som gillar att göra andra bra'. Det handlar mycket om att bidra till att alla ska få använda hela sig själv i sin yrkesroll.
Berätta lite om din bakgrund.
– Jag fyller 50 i höst. Uppvuxen i Nyköping, kom till Linköping för att studera personal- och arbetsvetenskap och blev kvar på grund av kärleken. Bor i villa i Hjulsbro med min man Mikael och våra två barn: Ella, 18, och Isak, 15. Bonusdotter Emma, 25, är utflugen. Jag har arbetat med fastighetsutveckling på Ambea, Vardaga och HSB Grannskapsservice i Linköping AB. Började på Sankt Kors 2017 och har tidigare varit tillväxtchef och vice vd.
Vad gör du när du inte jobbar?
– Då hittar du mig med familjen eller i yogasalen eller i skidbacken eller på sjön. Vi har en motorbåt i Hovetorp, nio minuter hemifrån.
Till sist en nyfiken fråga. Får du samma lön som din företrädare Johan Kristiansson?
– Nej, jag har 95 000 kronor i månaden, Johan hade 122 400. Men i Johans lön ingick också extrauppdraget som VD i Resmex.