– Ja, vi borde ha synts mera under det gångna året, det säger partiets gruppledare Denisé Cassel.
För Kristdemokraterna i Linköping har det gångna året präglats mycket av val. Det började redan med valet i september 2018. KD gick framåt och i Linköping utökade partiet sina fyra tidigare mandat till sex. Partiet blev också en del i en återuppstånden Allians tillsammans med M, C och L.
Men knappt hade Alliansen återtagit makten i stadshuset förrän det var dags för Kristdemokraterna lokalt att kasta sig ut i en ny valrörelse.
– Vi var i en unik situation eftersom vår lokala företrädare toppade listan till EU-parlamentet i vårt parti. Mycket av vårt interna arbete gick åt till att jobba med det valet och senare, när Sara Skyttedal valts, att hitta en ersättare.
Sammantaget ett år som internt varit rörligt, men ett där partiet kanske inte synts så mycket utåt som Denisé Cassel hade önskat.
Det politiska året i Linköping har handlat mycket om samhällsbyggnadsfrågor och kulturfrågor.
– Det har lett till både långa, också ganska roliga debatter.
Annat som diskuterats mycket är trygghetsfrågorna. Precis som de andra gruppledarna säger Denisé Cassel att det blev extra tydligt efter sommarens sprängdåd.
Trygghet och frågor som är kopplade till lag och ordning är frågor som hon tycker måste diskuteras mera framöver.
– Många upplever kanske Linköping som otryggt. Jag vet inte om det stämmer, men jag tror att upplevelsen av otrygghet har ökat och det måste vi hantera.
Linköpings kommun har inlett en samverkan och dialog med polisen och det är bra säger hon, men lägger till:
– Men jag är kristdemokrat så jag tror inte att kommunen eller staten kan göra allt. Vi måste mer se hur kommunen kan samverka mera med civilsamhället i frågor som gäller trygghet.
Hon nämner projektet Världens mammor i Skäggetorp som ett bra exempel på att civilsamhället gör sitt. Projektet får lite pengar av kommunen, men det mesta bygger på ideellt arbete.
Kristdemokraternas egna frågor – utöver lag och ordning och trygghet – rör framförallt äldreomsorg. Här är det framför allt äldres ensamhet och äldres måltidssituation som Kristdemokraterna driver. Just äldres ensamhet är en fråga som Kristdemokraterna också driver på riksplan, påpekar hon.
Denisé Cassel har inte varit gruppledare så länge. Under hösten skulle en ny ledare väljas och en person presenterades av partiets valberedning.
Men till mångas stora förvåning, blev det inte den föreslagna personen. Istället föll partiets val på Denisé Cassel som tidigare varit politisk sekreterare i lokalpartiet.
Att det skulle handlat om en kupp tillbakavisar Denisé Cassel. Istället handlar det om att valberedning och nomineringsgrupp stått för långt ifrån det dagliga politiska arbetet, hävdar hon.
– Vi är ett så litet parti att de som vi utser till val- och nomineringar väldigt sällan deltar i det dagliga politiska arbetet. Vi vill inte att någon ska vara jävig.
Hon beklagar att det blev fel och felet fick det att framstå som att partiet har interna svårigheter.
– Det är tråkigt det som hände, särskilt ur medmänsklig synvinkel för personen som blev presenterad. Men också olyckligt för min del. Jag var föreslagen, men blev aldrig intervjuad.
Men att händelsen skulle vara ett tecken på att KD som parti inte mår bra, tillbakavisar hon.
KD mår mycket bra. Det är hennes besked.