Den andra mamman på Berzan: "Var ska min son gå då?"

Mamman till 16-åringen som knivhögg en elev vid Berzeliusskolan 2018 menar att ett möte mellan pojkarna på skolan är ofarligt. Efter det som hände vill de bara gå vidare.

Det var här, mellan Berzeliusskolan och Vasahallen i Linköping, som den då 13-åriga eleven blev knivhuggen när han var på väg hem från skolan.

Det var här, mellan Berzeliusskolan och Vasahallen i Linköping, som den då 13-åriga eleven blev knivhuggen när han var på väg hem från skolan.

Foto: Julia Djerf

Linköpings kommun2020-10-09 20:00

– Jag förstår inte att det här kommer upp just nu. Min son är en jättefin kille, går i skolan som vanligt och det finns inga problem, säger mamman till den 16-åring som nu har blivit föremål för debatten om hur en skola bör och får agera när två elever varit föremål för en brottsutredning och sen möts i skolans lokaler.

Hennes son, som var den som utdelade ett knivhugg mot en elev på Berzeliusskolan 2018, togs om hand av socialtjänsten eftersom han inte var straffmyndig. Nu får han undervisning på en enhet i Linköpings kommun som äter sin skollunch på samma skola som dådet skedde vid. Enligt 16-åringens mamma äter han på "Berzan" tre gånger i veckan och har så gjort i ett par veckor. Sen det blev känt, har den utsatta pojken, stannat hemma.

– Vi känner inte igen det här problemet som de uppfattar att det är. Det finns personal med min son när han äter, så jag kan inte förstå att de är rädda. Han äter bara i matsalen och sen går han tillbaka till sin skola igen. Det kommer inte hända nånting, säger mamman.

Hur känner din son för att möta den andra eleven?

– Han bryr sig inte. Min son har fått sitt straff. Han är bättre nu, han är inte den killen han var då.

Den andra eleven känner sig tvingad att byta skola nu, vad tänker du om det?

– Det är upp till dem. Det är fritt land, de får göra som de vill. Om han känner sig otrygg på skolan, finns det andra alternativ. Min son går bara på skolan och äter, han läser ju inte där.

Skulle han kunna äta skollunch någon annanstans?

– Om han inte ska gå till den skolan, var ska min son gå då?  

Hur mår din son i det här?

– Han mår bra, men känner sig jätteledsen. Han förstår inte att det här uppstår nu, vi har inte skapat några problem. Vi vill inte ta upp det här hela tiden, vi vill försöka glömma och gå vidare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!