De utsågs till årets Näringslivsdiamant

Hela företaget Sectra AB utsågs till Linköpings Näringslivsdiamant i år. Företaget knoppades av från Linköpings universitet 1978 och nu är det världsledande inom sina områden.

Foto: Annica Hesser

Linköpings kommun2019-09-27 23:30

Berättelsen om Sectra är en framgångssaga om ett företag startat av en grupp forskare vid Linköpings universitet, som har följt sin vision om att bidra till ett friskare och tryggare samhälle. På vägen till dagens framgångar har de knutit ytterligare några personer till "kärnan", som till exempel Torbjörn Kronander, vd och koncernchef. I början hjälpte han – som doktorand – företaget med programmering för att sedan få en anställning och bli en av delägarna.

I dag är Sectra ett multinationellt bolag med nästan 800 medarbetare i 19 länder och huvudkontoret i Mjärdevi i Linköping. Företaget bedriver utveckling och försäljning av högteknologiska produkter och tjänster inom nischerna medicinska system och säker kommunikation. Sjukhus världen över använder sig av Sectras tekniklösningar för medicinsk bildhantering medan deras säkra och krypterade mobiltelefoner används av både Nato och EU. 

– Mer än hälften av EU:s medlemsländer använder sig av våra mobiltelefoner när de pratar om de mest hemliga sakerna, säger Torbjörn Kronander. 

Han och Marie Ekström Trägårdh, Sectras vice vd, representerade företaget på fredagskvällens näringslivsgala i Linköping konsert och kongress och tog emot priset Näringslivsdiamanten som Linköpings kommun delar ut. Företaget trivs i Linköping, enligt Torbjörn Kronander, och det finns inga funderingar på att flytta huvudkontoret. 

– Linköping är bra, för företaget är det viktigt med en flygplats, säger Kronander som är född i Malmö och gått på låg- och mellanstadiet i Norrköping.

I fjol omsatte Sectra nästan 1,4 miljarder kronor.

– Vi växer hela tiden och just nu växter vi mest i USA och i Australien. Det är lite roligt att vi tar hand om viss bildhantering för bolag som Apple och flera andra kända företag från Silicon Valley, säger Torbjörn Kronander.  

Planen för den närmsta framtiden är att ha trevligt på festen både med de 500 närvarande och med sin kollega Marie Ekström Trägårdh som är nykommen från USA. 

Sectra är noterat på NASDAQ Stockholm och har cirka 8 000 aktieägare. Men grundarna och några till från kärnan äger fortfarande mer än hälften av aktierna räknat i röster.  

Vinnarna i alla kategorier:

Årets Samhällsutvecklare: Mimmi Söderholtz, Veteranpoolen. 

Årets Gröna Företag: Haddorps Gård, Robert Emanuelsson.

Årets Modigaste: Edvin Johansson, Auto-Man. 

Årets Tillväxtföretag: Joyvoice

Årets Digitala Innovation: Agricam  

undefined
Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!