Mohammad Mosavi, en av de som tände ljus på Stora Torget i protest mot den förlängda tillfälliga asyllagen som begränsar rätten till uppehållstillstånd, höll med om innehållet i talet.
– Jag har en fråga till dem som bestämmer. Hur kan man bestämma att människor som sökt asyl i Sverige före ett visst datum får stanna, de som sökte dagen efter får inte stanna? säger Mohammad Mosavi.
På söndagseftermiddagen samlades människor på olika ställen i landet för att protestera mot Sveriges riksdags beslut att den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd, som skulle sluta att gälla i juli, istället ska gälla till sommaren 2021. Lagen infördes 2016 efter att ett stort antal människor sökt asyl i Sverige från främst Afghanistan, Syrien och Iran. Genom lagen beviljas tillfälliga uppehållstillstånd på 13 månader till många asylsökande. Permanent uppehållstillstånd kan sedan beviljas om personen kan försörja sig själv.
Lagen har gjort det svårare för familjer som splittrats på flykt att kunna återförenas och för asylsökande att få en ärlig chans, menar Mohammad Mosavi. Han har fått besked att han ska utvisas. Han studerar på fordonsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium för att sedan kunna söka jobb inom fordonsbranschen.
x– En gymnasieutbildning tar inte tretton månader, den tar tre år, säger Mohammad.
Demonstrationen i Linköping arrangerades av Missionskyrkan, Svenska kyrkan och föreningarna Nyanlända i Östergötland och ”Vi står inte ut”. De kräver att lagen avskaffas.