– Vi måste få besked. Vi kan inte ha en sån här osäkerhet på museet, säger Göran Gunnarsson (C), ordförande i styrelsen för Östergötlands museum.
Osäkerheten gäller datormuseet IT-ceum, som är en unik samling av datorrelaterad historia med förankring i Östergötland genom utvecklingen av Luxor, Facit, Data-Saab och senare moderna företag. Samlingen ägs av Linköpings kommun och har visats på Östergötlands museum tills den omfattande ombyggnaden på museet nyligen startade. Då packades utställningen ihop.
– Nu har vi fått besked från kommunen att de vill lägga IT-ceum i malpåse. Vår ilska handlar om att vi behöver ett besked. Vi måste veta om vi ska göra plats för utställningen när vi renoverar museet, säger Göran Gunnarsson.
Nyligen skickade styrelsen för Östergötlands museum en lång skrivelse till politikerna i kultur- och fritidsnämnden. I skrivelsen skriver Göran Gunnarsson att han och andra uppfattat att Linköpings kommun ville utveckla verksamheten kring IT-ceum. Det var beskedet som gavs på ett möte mellan museet, kommunen och Region Östergötland i juni. I augusti fick museiledningen mejl från kultur- och fritidsnämnden som meddelade att man inte längre ville gå vidare.
– De skrev till oss att de avser att säga upp avtalet om IT-ceum, säger styrelseordförande Göran Gunnarsson.
Museistyrelsen hoppades att kultur- och fritidsnämnden skulle diskutera skrivelsen på sitt möte i förra veckan. Det gjorde nämnden inte, säger ordförande Gustaf Appelberg (L). Han bekräftar att kultur- och fritidsnämnden vill säga upp avtalet om IT-ceum. Men inte för all framtid.
– Vi vill omförhandla det nuvarande avtalet, säger han.
Kultur- och fritidsnämnden betalar cirka 1,1 miljoner kronor per år till museet för att utställningen IT-ceum ska visas. Nu är utställningen nedpackad och då vill kultur- och fritidsnämnden inte betala fullt pris, beskriver Gustaf Appelberg.
Efter renoveringen vill kultur- och fritidsnämnden ha IT-ceum uppackat igen – men inte helt självklart i museets lokaler, enligt Appelberg. En utredning om innehåll och placering av all museiverksamhet i Linköpings kommun är på gång, med beräknad start före årsskiftet.
– Vi vill inte föregå vad utredningen kommer fram till. Det kan innebära förändringar. Med betoning på ”kan innebära”, säger Gustaf Appelberg.
Denna malpåse och dröjande besked fungerar inte för museet, enligt Göran Gunnarsson.
– Vi hoppas att nämnden ska räta upp det här nu, säger han.