Dammar får nytt liv i Linköping

Det har muttrats och det har klagats. Men nu har arbetet med att snygga upp fågeldammarna i Lill-Valla påbörjats.

Maria Persson, verksamhetsledare för drift och levande samlingar vid Friluftsmuseet Gamla Linköping, vid en av de två dammar som nu ska återställas.

Maria Persson, verksamhetsledare för drift och levande samlingar vid Friluftsmuseet Gamla Linköping, vid en av de två dammar som nu ska återställas.

Foto: Johan Rödin

Linköpings kommun2019-10-25 17:30

Till sommaren ska de två dammarna intill Lill-Vallas lekplats vara en plats där Linköpingsbor, växter, fåglar och groddjur trivs igen.

En av orsakerna till att ingenting gjorts åt att Lill-Vallasdammarna på senare år sett ut som igenväxta dypölar har varit oklarheter kring ansvars- och skötselfrågan. 

Men nu samarbetar de tre parterna, Friluftsmuseet Gamla Linköping, Stångåstadens Kulturfastigheter och miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, i ett upprustningsprojekt.

– Vi bistår med olika kompetenser. Det övergripande målet är att återställa så att man kan se vattenspeglar i dammarna igen, säger Simon Helmér, vd för Kulturfastigheter.

Friluftsmuseet Gamla Linköping står för driften. 

– Det känns bra att det här görs. Det har varit lite av skämskudde över hur det sett ut, säger Maria Persson, verksamhetsledare för drift- och levande samlingar.

I och med att det mesta av staketen tas bort förbättras tillgängligheten.

– När strandkanten grävs ur kommer den inte att bli lika brant som nu, utan mer sluttande och inbjudande. Kanske med bänkar utplacerade runt dammarna, säger Persson.

Pengarna till projektet tas ur miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens driftsbudget. 

Enligt kommunekolog Anders Jörneskog beräknas kostnaderna för att ta bort staket och staketstolpar att landa på runt 150 000 kronor. 

Nästa etapp, att rensa bort träd och buskar runt dammarna, beräknas gå på 240 000 kronor. Vad det sista steget, att gräva ur dammarna, kommer att kosta och vilket företag som ska utföra arbetet, är ännu inte klart. 

– Men det kommer att vara den största av de tre posterna, säger Jörneskog.

De ståtliga pilarna får stå kvar. Men flera av de popplar som planterades från början men som har spridit sig alltför mycket ska bort, liksom småbjörkar och buskar. 

Den vackra, men illa åtgångna, välvda träbron på gångstråket mellan dammarna ska också bort och kommer inte att ersättas av någon ny.

– Nej, bron var säkert vacker en gång i tiden. Men i dag prioriterar vi tillgänglighet för de som sitter i rullstol och har svårt att gå. Så där blir det i stället en plan gångväg, säger Jörneskog.

I december ska de tre inledande etapperna i projektet vara klara. Och i vår ska dammarna vattenfyllas. Där grundvattnet inte räcker till kommer färskvatten att användas –  med måtta, enligt Jörneskog.

– Vid torrår får vi hålla till godo med lägre vattennivå i dammarna.

Så här såg det ut vid dammarna i augusti 1972.
Så här såg det ut vid dammarna i augusti 1972.
Karta: Lill-Valla lekpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!