Byggföretag missade reglerna – tre gånger

Vid tre tillfällen inspekterade Arbetsmiljöverket en byggarbetsplats i Linköping. Vid samtliga tillfällen arbetade byggnadsarbetare utan fallskydd.

Ett byggföretag måste betala drygt 130 000 kronor i sanktionsavgift. (Bildne är tagen i ett annat sammanhang.)

Ett byggföretag måste betala drygt 130 000 kronor i sanktionsavgift. (Bildne är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: TT

Linköpings kommun2019-10-10 09:00

Den första inspektionen gjordes den 23 maj förra året. Flera byggnadsarbetare var i färd med att putsa en fasad. Byggnadsställningen bestod delvis av lösa plankor och saknade fallskydd. Fallhöjden var cirka fem meter. Sju personer arbetade på den aktuella byggarbetsplatsen. 

Den 27 juni förra året gjorde Arbetsmiljöverket en andra inspektion på samma byggarbetsplats. Två montörer arbetade på ett tak trots att det saknades fallskydd. Montörerna saknade såväl sele som lina trots att fallhöjden var mellan fyra och fem meter. 

Den 2 oktober samma år var det dags igen. Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen för tredje gången och kunde konstatera att flera personer arbetade med putsarbete på en fasad från en felaktigt byggd ställning. Byggnadsarbetarna, som var fem till antalet, var enligt Arbetsmiljöverket tvungna att klättra på ställningens lodräta sidor för att nå de övre arbetsplanen. Fallhöjden var mellan fyra och fem meter. 

Förvaltningsrätten i Linköping har nu på Arbetsmiljöverkets begäran beslutat att det utländska byggbolag som ansvarade för säkerheten på byggarbetsplatsen ska betala en sanktionsavgift på sammanlagt 131 400 kronor. Byggbolaget har haft möjlighet att yttra sig inför beslutet – men inga yttranden kom in till domstolen. 

Enligt Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter ska en sanktionsavgift tas ut om fallhöjden är två meter eller mer och det saknas fallskydd. Den lägsta avgiften är 40 000 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!