Bygget anmäldes – förundersökning läggs ner

Förra året anmälde bostadsrättföreningen Byggmästaren 13 tre tidigare styrelseledamöter till Ekobrottsmyndigheten för misstankar gällande ekonomisk brottslighet. Nu rapporterar SVT Nyheter att förundersökningen lagts ner.

Anmälan gällde bland annat ett fuskbygge.

Anmälan gällde bland annat ett fuskbygge.

Foto: Åke Karlsson

Linköpings kommun2019-11-15 21:15

Det var 2015 som det gamla hotellet Hotell du Nord gjordes om till bostadsrätter av den nybildade bostadsrättsföreningen Borgmästaren 13. Under vintern 2016/2017 inledde Linköpings kommun ett tillsynsärende av bostadsrättsföreningen på grund av att de saknat rätt bygglov för att kunna göra om hotellrummen till lägenheter. Det här betyder att trots att folk har köpt lägenheterna i huset, får de inte bo där permanent. 

Hösten 2017 lämnade tre av ledamöterna, som skrivit på den ekonomiska planen som var grunden till föreningen, bostadsrättsföreningens styrelse. När bostadsrättsföreningen sedan fick en ny styrelse uppdagades kommunens tillssynsärende för föreningens medlemmar. Under hösten 2018 anmälde bostadsrättsföreningen de gamla ledamöterna gällande ekonomisk brottslighet. 

Bland annat ska föreningen ha fakturerats på 2,7 miljoner för renoveringar, som inte fullföljts. I anmälan misstänkte även den nya styrelsen att de tidigare ledamöterna ska ha känt till avsaknaden av bygglov, samt att lägenheterna i hotellet är flera kvadratmeter mindre än vad som uppgavs när föreningen bildades. 

På fredagen kunde SVT Nyheter rapportera att Ekobrottsmyndigheten lagt ner förundersökningen. 

– Alla medlemmar i bostadsrättsföreningen tycker självklart det är synd att utredningen lagts ner, säger Michael Malmgren, bostadsrättföreningens nuvarande ordförande, till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!