– Med tanke på att det inte finns larm som tidigt varnar personal om en brand uppstår, så verkar risken stor att ingen hinner ingripa innan brandförloppet gått långt, säger Martin Wigilius, inspektör hos Räddningstjänsten Östra Götaland.
Av föreläggandena, som vi har tagit del av, framgår att räddningstjänsten påpekade brister i brandskyddet år 2015. Bristerna har inte åtgärdats och nu får social- och omsorgsförvaltningen ett föreläggande på åtta punkter med krav på snabbt agerande. Räddningstjänsten kräver bland annat att samtliga lägenheter i gruppboendet förses med brandlarm och att personal ska bära med sig utrustning som visar om brandlarmet ljuder i en annan del av gruppboendet.
Ytterligare ett föreläggande riktas mot fastighetsägaren Stångåstaden som tvingas installera sprinklersystem i gruppboendet Asplunden.
Brandskyddet i Asplunden och Hunnebergsgården är oskäligt, konstaterade räddningstjänsten vid sin tillsyn i augusti. Räddningstjänstens inspektör Martin Wigilius var också den som genomförde tillsynen 2015.
– Jag har hela tiden sett det som att de ansvariga har avsett att göra åtgärder. Men med facit i hand har det inte hänt mycket, säger Martin Wigilius.
Efter tillsynen i augusti övervägde räddningstjänsten att dela ut ett vite, det vill säga hot om böter. Martin Wigilius säger att man avstod böteshotet eftersom man ändå tror att åtgärder nu ska ske.
Av föreläggandena framgår bland annat att batterier i vissa brandvarnare har skruvats ur eftersom de laddat ur snabbt. Det är osäkert om vissa brandlarm i Hunnebergsgården kan höras av boende eller personal eftersom larmen är monterade i trapphus. Vissa dörrar är osäkra som brandskydd och personal har inte haft larm att bära med sig för att upptäcka brand. Elektrisk utrustning saknar timer trots att flera boende med funktionsnedsättning har ett riskbeteende med elektriska föremål.
Vårdtagarnas funktionsnedsättning kan innebära en vägran att lämna en brinnande bostad eller oförmåga att själv ta sig ut ur den, enligt handlingarna.
Utifrån uppgifter i föreläggandet så verkar det närmast vara tur att inget allvarligt har hänt i den här gruppbostaden under dessa år?
– Ja, jag delar den uppfattningen, säger räddningstjänstens inspektör Martin Wigilius.
Samtliga brister ska vara åtgärdade före 28 februari 2020. Vite kan dömas ut om åtgärder inte blir av.