Blivande piloter avslöjades med att fuska

Flera blivande piloter avslöjades med att fuska i samband med ett teoretiskt prov. Nu stängs tre av eleverna av i 18 månader.

Flera blivande trafikpiloter avslöjades med att fuska vid ett teoretiskt prov. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Flera blivande trafikpiloter avslöjades med att fuska vid ett teoretiskt prov. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: Janerik Henriksson/TT

Linköpings kommun2019-09-05 18:00

Det var i januari i år som det uppdagades att flera elever som utbildar sig till trafikpiloter gjorde sig skyldiga till fusk. Eleverna skulle göra ett teoretiskt prov på en webbsida och hade, enligt Transportstyrelsen, fått information om att det inte var tillåtet att besöka några andra webbsidor under provtillfället. Eleverna fick även information om att det inte var tillåtet att dokumentera några provfrågor och ta med sig dem från lokalen.  

En av eleverna avslöjades med att använda Facebook Messenger under provet. Han hade även kopierat provfrågor genom att göra så kallade skärmavbilder. En annan elev blev påkommen med att försöka föra in en mobiltelefon i provsalen. Telefonen beslagtogs och i den återfanns skärmavbilder från ett tidigare provtillfälle. En tredje elev blev påkommen med att ha använt Facebook Messenger i samband med provet. Under provet hade mannen tagit 41 skärmavbilder. 

En fjärde elev försökte att föra in en mobiltelefon i provsalen. När han fick klart för sig att flygskolan skulle kontrollera honom med en metalldetektor avvek han från provlokalen och dumpade mobiltelefonen i en papperskorg. Den blivande piloten hade skriftligt intygat att han inte hade med sig en mobiltelefon. En femte elev ertappades med att ha tagit 51 skärmavbilder. Eleven valde dock att radera bilderna innan hon lämnade lokalen.  

Transportstyrelsen valde att underkänna de fem studenternas teoretiska examination. Myndigheten beslutade även att stänga av eleverna i 18 månader från att genomgå någon ny teoretisk examination. Transportstyrelsen skrev i besluten att myndigheten ser allvarligt på det inträffade då examinationen ska säkerställa att en pilot har de kunskaper som behövs för att flyga ett trafikflygplan. 

De fem eleverna valde att överklaga sina beslut till Förvaltningsrätten i Linköping. De hävdade samtliga att de inte kände till att det var förbjudet att ta skärmavbilder. De hävdade även att de inte kände till vilka regler som gällde i samband med examinationen. 

Förvaltningsrätten har valt att gå på Transportstyrelsens linje i tre fall. Två av eleverna slipper dock att bli avstängda i 18 månader. I det ena fallet anser inte domstolen att det är utrett att det var eleven som tog skärmavbilder på provfrågorna. I det andra fallet slipper eleven avstängning eftersom det inte är bevisat att hon tog med sig någon dokumentation från provtillfället. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!