BiljÀtte i Linköping bygger nya anlÀggningar

Hedin bil lÀmnar StÄngebro och Porsche flyttar frÄn Hackefors för att ta plats i tvÄ nya bilhallar i Mörtlösa. Satsningen landar pÄ nÀrmare 140 miljoner kronor.

Det blir tvÄ nya bilanlÀggningar i Mörtlösa, dÀr Bilbörsen öppnade för en tid sedan, nÀr Hedin bil lÀmnar StÄngebro och Hackefors. Den sammanlagda ytan landar pÄ cirka 9 000 kvadratmeter.

Det blir tvÄ nya bilanlÀggningar i Mörtlösa, dÀr Bilbörsen öppnade för en tid sedan, nÀr Hedin bil lÀmnar StÄngebro och Hackefors. Den sammanlagda ytan landar pÄ cirka 9 000 kvadratmeter.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-15 19:00

Det Ă€r fastighetsbolaget Balder som Ă€ger lokalerna i StĂ„ngebro dĂ€r Hedin Helsingborg AB sĂ€ljer Mercedes och fastigheten i Hackefors dĂ€r Hedin Performance Car sĂ€ljer Porsche. 

Nu kommer företagen, som bÄda ingÄr i koncernen I A Hedin bil AB, att flytta till Mörtlösa och bli granne med nybyggda Bilbörsen.

– Det blir tvĂ„ olika bilhallar i Mörtlösa. Den ena cirka 6 000 kvadratmeter stor dĂ€r Mercedes tar plats och den andra omkring 3 000 kvadrat dĂ€r Porsche kommer att flytta in. Vi har tittat pĂ„ den hĂ€r lösningen en lĂ€ngre tid och Ă€ntligen kommit fram till en uppgörelse, sĂ€ger Fritz Persson, fastighetschef pĂ„ Hedin bil.

Han ser nu ett större kluster av bilhandlare vÀxa fram i Mörtlösa.

– Om alla planer gĂ„r i lĂ„s kan det bli byggstart hösten 2020 och inflyttning antingen hösten 2021 eller vĂ„ren 2022.

Det Àr en satsning i mÄngmiljonklassen som ligger framför biljÀtten. Balder kommer att bygga och stÄ som Àgare och Hedin blir hyresgÀst, uppger Fritz Persson.

– AnlĂ€ggningen för Mercedes Ă€r kostnadsberĂ€knad till cirka 90 miljoner kronor och den för Porsche omkring 45 miljoner, förklarar han och fortsĂ€tter:

– Porsche planerar att presentera ett nytt koncept för hur deras försĂ€ljningsstĂ€llen kommer att se ut i framtiden. Den i Linköping Ă€r tĂ€nkt att bli företagets första i vĂ€rlden. Hur det kommer att se ut Ă€r inte riktigt klart Ă€nnu.

Uppgörelsen mellan Balder och Hedin ingĂ„r i en större affĂ€r dĂ€r ett flertal olika aktörer har medverkat. 

Det kommunÀgda exploateringsbolaget Resmex har till exempel tecknat ett avtal med Balder om ett fastighetsköp som kommer att bidra till att StÄngebro Àndrar utformning och gÄr frÄn företagsomrÄde till en mer innerstadslik karaktÀr med bostÀder och kontor.

– En historisk dag. Det har tagit Ă„r av förhandlingar och diskussioner. Nu Ă€r vi Ă€ntligen framme vid slutmĂ„let med pĂ„skrivna kontrakt, sĂ€ger Johan Kristiansson, vd för Resmex som bland annat har i uppdrag att bevaka utvecklingen av framtidens Resecentrum och OstlĂ€nken.

– Det hĂ€r ligger i linje med hur de styrande i Linköpings kommun vill att stadskĂ€rnan ska utvecklas i framtiden. Fler bostĂ€der och kontor pĂ„ StĂ„ngebro dĂ€r bilföretagen samlas en bit lĂ€ngre bort. Det Ă€r en situation som alla vinner pĂ„, sĂ€ger Marcus Hansson, finanschef pĂ„ Balder.

Mörtlösa vÀxer och blir större nÀr Hedin bil AB planerar för tvÄ nya bilanlÀggningar pÄ omrÄdet.
Mörtlösa vÀxer och blir större nÀr Hedin bil AB planerar för tvÄ nya bilanlÀggningar pÄ omrÄdet.
Karta: Mörtlösa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!