De traditionella utspringen från gymnasieskolorna, och flakåkningen med firande studenter genom innerstan, ställs in. På tisdagen meddelade utbildningsförvaltningen i Linköpings kommun att årets studenter vid Linköpings gymnasier tvingas acceptera ett mer stillsamt och annorlunda firande som avslutning på sin gymnasietid.
– Studentfirandet i Linköping är av tradition väldigt omfattande, det är en folkfest med stora samlingar. Och det går ju inte att ha det så i år, tyvärr, säger Anders Jolby, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör.
Det råder förbud i Sverige mot folksamlingar större än 50 personer och människor som träffas ska hålla avstånd till varandra, på grund av coronautbrottet. Därmed blir studentfirandet med utrusande klasser, trängsel på skolgårdarna och åkning genom stan på traktorflaken omöjligt att genomföra. Enligt Anders Jolby har kommunen ”vänt och vridit” på frågan men kommit fram till att det inte går. I ett pressmeddelande som kommunen gick ut med på tisdagen sa Jolby att det ”inte är försvarbart” med traditionsenligt firande i år.
Hur tror du att ert beslut tas emot bland studenterna?
– Jag har full förståelse för att man blir besviken. Samtidigt har jag en förhoppning att vi tar ett gemensamt ansvar för läget som vi befinner oss i, både i Sverige och världen, Jag hoppas att den insikten finns bland studenterna och även bland vårdnadshavarna. Jag hoppas vi kan få ett ansvarsfullt men ändå ett värdigt firande, säger Anders Jolby.
Enligt utbildningsdirektören har gymnasiernas rektorer dialog med representanter för eleverna och varje skola får nu forma sitt avslutningsfirande, inom ramar för de beslut och rekommendationer som råder på grund av den pågående smittan.
– Vi ska se till att klasserna kan samlas, klassvis, och att man kan ha en betygsutdelning men också få inslag av ett firande för att man har gått i mål, att man har gått ut skolan, säger Anders Jolby.
Inte heller grundskolorna kommer att få fira traditionsenligt i år. Vårdnadshavare, släkt och vänner får inte delta i skolavslutningarna där heller.
Samtidigt öppnar Anders Jolby för en möjlighet att tisdagens beslut ändras – om Folkhälsomyndighetens rekommendationer ändras.
– I så fall tar vi hänsyn till dem, vad de nu innebär. Men som läget är nu, så kan vi inte erbjuda ett traditionsenligt firande på skolavslutningen.