Beskedet: IS-återvändare ska polisanmälas

IS-återvändare till Linköping kommer att bli polisanmälda – även om de är ångerfulla. Det är kommunens beslutade strategi.

Så här såg staden Kobane i Kurdistan ut efter att terrororganisationen IS attackerat och ockuperat den.

Så här såg staden Kobane i Kurdistan ut efter att terrororganisationen IS attackerat och ockuperat den.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Linköpings kommun2020-01-13 18:00

– Vi kommer att göra polisanmälan oavsett vilken inställning personerna har, eftersom de kan misstänkas för att ha gjort sig skyldiga till krigsbrott, säger Håkan Carlgren, säkerhetsstrateg vid Linköpings kommun.

I mars 2019 fick Linköpings kommun information från säkerhetspolisen (säpo) att personer som befann sig i området som kontrollerats av terrororganisationen som kallar sig Islamiska staten (IS) var på väg till Linköping. Det gällde en kvinna med barn som var folkbokförda i Linköping. Säpo skulle återkomma med information om personerna reste in i Sverige.

– Säpo har inte registrerat att de rest in och därför får vi utgå ifrån att de inte kommit tillbaka, säger Håkan Carlgren.

Linköping pekades av säpo ut som en av 40 kommuner dit IS-anhängare skulle kunna återvända efter att terrororganisationen tappat kontroll över stora delar av ockuperad mark. Hittills har ingen återvänt, vad som är känt.

– Återvändare väntas bli få, eftersom vi hade få personer som reste iväg från kommunen, säger Håkan Carlgren.

I en färsk strategi som nu införs i kommunen kommer alla IS-återvändare över 15 år att polisanmälas. De som vill ha hjälp att lämna sitt samröre med terrororganisationen erbjuds stöd via kommunens sociala insatsgrupp (SIG). Anhöriga till IS-anhängare ska erbjudas samtalsstöd. Den som får kännedom om att barn finns i radikaliserade och våldsbejakande miljöer ska göra en orosanmälan till socialtjänsten som utreder vilka insatser som behövs.

De som inte vill ha hjälp att hoppa av kan kommunen inte göra något åt, såvida det inte rör personer under 18 år. Där har socialtjänsten möjlighet till tvångsomhändertagande enligt lagen om vård av unga.

Det är inte enbart personer som rest till IS-kontrollerade områden som är radikaliserade och stödjer terrororganisationen. En del har stannat på hemmaplan och stödjer på olika sätt.

– Vi har kännedom om ett antal personer i kommunen som vi misstänker är radikaliserade. Vi erbjuder dem hjälp att hoppa av. Om de inte vill så finns det ingen möjlighet för oss att göra något, säger Håkan Carlgren.

Säkerhetspolisen och den lokala polisen samlar information om radikaliserade personer men delger inte kommunen så länge det inte rör sig om minderåriga som misstänks fara illa.

Brott som IS-återvändare kan misstänkas för är krigsbrott och brott mot mänskligheten, liksom terroristbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!