Under tisdagen kom Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson med ett glädjande besked för den svenska skolan. Resultatet från fjolårets Pisa-tester visar på ett kunskapslyft bland landets 15-åringar.
Sverige har sjunkit stadigt i de internationella Pisa-testerna under 2000-talet gentemot andra jämförbara länder. Provresultatet från 2012 visade en ny kunskapsbotten för den svenska skolan medan 2015 års resultat visade ett trendbrott; för första gången på 2000-talet steg svenska skolelevers prestationer enligt Pisa-testet. Det resultat som Skolverket presenterade under tisdagen höjer visserligen landets kunskapsprestationer gentemot 2015 års test, men det är ingen toppnotering för 2000-talet. Fjolårets resultat hamnar på liknande nivå som det svenska skolelever presterade i 2006 års test.
Skolverkets generaldirektör påpekade att även om provresultatet gått upp i fjolårets prov så kritiseras landets skolsystem för att brista i likvärdigheten, det vill säga förutsättningen för en rättvis skola oavsett vart i landet man bor. Generaldirektören förklarade själv att det råder stor skillnad i resultaten bland olika elevgrupper och skolor i Sverige.
Erik Östman (M) är ordförande i Linköping kommuns barn- och ungdomsnämnden och han gläds åt Pisa-resultatet.
– Resultatet visar att skolan går åt rätt håll och det är personalen inom verksamheten som möjliggjort det här.
Även barn- och ungdomsnämndens vice ordförande Elias Aguirre (S) är positiv till nyheten.
– Först och främst vill jag ge en stor eloge till de som arbetar i skolan, både lärare och annan skolpersonal.
Aguirre menar att den kritik som riktas mot det svenska skolsystemets likvärdighet bottnar i det som kallas för det fria skolvalet.
– Jag skulle vilja se ett mindre marknadstänk inom skolvärlden, att man slutar se elever som intäkter.
Östman resonerar annorlunda kring det fria skolvalet och menar att det inte är avgörande för skolkritiken.
– Det fria skolvalet är i grund och botten något positivt. Målet bör vara att alla skolor håller en likvärdig utbildning och att de som står inför ett skolval informeras på rätt sätt. Hade vi haft systemet med att eleverna fick gå i den skola som ligger dem närmast bostaden hade familjer sannolikt flyttat närmare den skola de föredrar.
PISA-testet är ett internationellt test som sedan 1990-talet prövat femtonåringar i läsförståelse, mattematik och naturkunskap.