Det är Universitetskanslersämbetet (UKÄ )som har tittat på hur föräldrarnas utbildningsnivå påverkar valet att studera vid högskolan.
Bland 24-åringar i Östergötland med högutbildade föräldrar hade 68,7 procent påbörjat högskolestudier. Motsvarande andel för 24-åringar med lågutbildade föräldrar var 24,9 procent.
Emma Nilsson, som studerar civilingenjörsprogram i medieteknik vid Linköpings universitet, berättar att båda hennes föräldrar utbildade sig vid LiU och att det förmodligen präglade henne under hennes uppväxttid.
– Vi pratade om det en del hemma. Särskilt när det gällde tentor som skulle klaras av, säger hon och fortsätter:
– De flesta i min släkt har pluggat på högskola och på något sätt blev det en självklar väg för oss andra i familjen att gå. Själv funderade jag ofta på vad jag skulle studera, inte om.
Amanda Tydén valde mellan läkare och civilingenjör när hon bestämde sig för att söka till högskolan. Det blev det sistnämnda.
– Min pappa är civilingenjör och min mamma barnmorska. Deras bakgrund har säkert format mig, men jag har fått ta ett stort eget ansvar när det gäller val av studier och vilka yrken jag tänkt ägna mig åt.
Karl Eknefelt är inne på sitt femte år vid Linköpings universitet.
– Båda mina föräldrar läste på högskola och deras erfarenheter blev en naturlig del i min uppväxt. Om det har påverkat mig vet jag inte. Samtidigt kändes det ganska givet att jag skulle studera vidare, säger han.