De nya reglerna gäller från årsskiftet och enligt Matts Skeppstedt, marknads- och affärsutvecklare på det kommunala parkeringsbolaget Dukaten, handlar det till stora delar om en rättvisefråga.
– Med dagens tekniska framsteg går det att lösa sin parkeringsavgift via exempelvis telefonen. Vår uppgift är inte att subventionera den här sortens parkeringar när betalningsmöjligheten ligger inom räckhåll, säger han och fortsätter:
– Samtliga platser har dock inte en avgift. Det är fortfarande gratis för de med tillstånd för rörelsehindrade att stå vid det som kallas kantstensparkeringar som ofta ligger längs en trafikerad gata med trottoar. Parkeringen kan då även ske på ytor som inte är målade med handikappsymbol. Ett exempel på det är samtliga platser på Storgatan utanför Åhléns.
Matts Skeppstedt medger att regelverket kring p-platserna på den mark som ägs av Linköpings kommun kan uppfattas som krångligt.
– I många stycken en djungel, men enkelt uttryckt kan man säga att samhällsbyggnadsnämnden har beslutsrätten över kantstensparkeringarna och vi på Dukaten över övriga p-platser.
Har ni fått några klagomål på ert beslut?
– En del reaktioner har kommit in till oss, men vår uppfattning är att alla kan betala sin parkering med teknikens hjälp.
Hur många handikapplatser har blivit avgiftsbelagda?
– Mellan 45 och 50. Bland annat de på Borggården och Pusslunden vid Ågatan.