Avfallsbunker skulle saneras vid olyckan

Det var vid sanering i en avfallsbunker som fallolyckan på Tekniska Verken skedde. Utredning om arbetsmiljöbrott pågår fortsatt.

Två myndigheter utreder omständigheterna bakom olyckan vid Gärstadverket, då en man föll 20 meter ned under ett pågående saneringsarbete.

Två myndigheter utreder omständigheterna bakom olyckan vid Gärstadverket, då en man föll 20 meter ned under ett pågående saneringsarbete.

Foto: Ulrik Svedin

Linköpings kommun2019-10-03 18:15

Det har gått två månader sedan fallolyckan på Tekniska Verkens anläggning Gärstadsverket. En man i 40-årsåldern föll cirka 20 meter ned till marken. Han fick skador som betecknades som livshotande.

Polisen inledde en utredning om misstänkt arbetsmiljöbrott och Arbetsmiljöverket öppnade en utredning om brott mot arbetsmiljölagstiftningen. Båda pågår fortfarande.

– Jag väntar på att polisen ska genomföra fler förhör, säger Bengt Svensson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som leder brottsutredningen.

Margareta Hallén vid polisens regionala avdelning för miljöbrott är handläggande utredare. Hon vill inte uttala sig utan hänvisar till förundersökningssekretess. Det gör även Bo Knutsson vid Arbetsmiljöverket, som skriver i ett mejl till redaktionen: ”Vårt ärende är fortfarande öppet och kommer troligen att vara det ett tag till.”

Av material som vi tagit del av framgår att olyckan inträffade under saneringsarbete vid den del av Gärstadverket som kallas KV50. Där finns tre pannor som förbränner avfall och en bunker för sopförvaring. Uppe i bunkerns tak finns en kran med gripklo som lyfter in avfall i pannan.

Där arbetade flera personer vid lunchtid den 8 augusti med att spola gallergångar och en plattform på cirka 20 meters höjd. Under arbetet ramlade en man och föll ned till marken.

Saneringsarbetarna är anställda i ett företag som Tekniska Verken köper tjänster av. Vi har tagit del av avtalet mellan Tekniska Verken och företaget som säger att skyddsutrustning ska användas vid riskarbete, och instruktionsmaterial från företaget som säger att skyddsutrustning ska användas. Polisen och Arbetsmiljöverket utreder varför olyckan på Gärstadverket trots det inträffade.

I en tidigare intervju konstaterade kammaråklagare Bengt Svensson att skyddsutrustning inte användes:

– I så fall hade olyckan inte inträffat, sa Bengt Svensson.

I flera mål har domstolar slagit fast att arbetsgivare i alla lägen bär ansvar för att anställda använder skyddsutrustning, och dömt företag för arbetsmiljöbrott. Tidigare i år dömde Gävle tingsrätt annorlunda och friade ett företag med hänvisning till anställdas eget ansvar.

Mannens skador betecknades inledningsvis som livshotande. Enligt uppgift från Region Östergötland har han flyttats från Universitetssjukhuset till ett annat sjukhus men regionen lämnar inte ut uppgift om vart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!