Attackerade tonårspojke med laserpekare

Den 47-årige mannen fick nog av tonårspojkens sätt att köra A-traktor – och tog fram en laserpekare. Nu har mannen dömts för misshandel.

En 47-årig man har dömts för att ha misshandlat en tonårspojke genom att rikta en laserpekare mot honom.

En 47-årig man har dömts för att ha misshandlat en tonårspojke genom att rikta en laserpekare mot honom.

Foto: Terie Bendiksby/TT/Mostphotos/Arkivbild

Linköpings kommun2019-11-25 10:05

Händelsen inträffade i en stadsdel i Linköping i januari i år. 47-åringen retade sig på att en tonårspojke körde A-traktor utanför hans bostad. Mannen ansåg att körningen var trafikfarlig och kände sig trakasserad. Han tog till en ovanlig – och olaglig – metod för att komma till rätta med det upplevda problemet.  

47-åringen riktade en laserpekare i ögonen på tonårspojken med smärta och övergående synstörning som följd. 

Efter en stund valde tonårspojken att återvända till platsen. 47-åringen var fortfarande uppretad och lämnade sin bostad för att konfrontera tonåringen. 47-åringen riktade, på några meters avstånd, en spänd pilbåge mot tonårspojken. Enligt tonåringen var pilbågen spänd med en pil. 47-åringen hävdar dock att pilbågen inte var laddad. 

Den uppjagade situationen kulminerade när 47-åringen hämtade en yxa och höjde den mot A-traktorn.

Linköpings tingsrätt har nu dömt 47-åringen för misshandel och olaga hot. Domstolen skriver i domen att det var oförsvarligt att rikta en laserpekare mot A-traktorföraren och att det inte förelåg en situation som gav 47-åringen rätt att använda nödvärn. Tingsrätten skriver även att 47-åringens sätt att hantera pilbåge och yxa var ägnade att framkalla allvarlig fruktan. 

47-åringen, som är ostraffad sedan tidigare, döms till villkorlig dom. Han ska även betala 80 dagsböter på sammanlagt 16 000 kronor. Dessutom ska han betala närmare 12 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!