Fukten och höstdiset är påtagligt i skogen vid Hulta Norrgård, Törnevik, som ligger ett par mil söder om Linköping. Björn Phil är ute på promenad med sina tio kor och vallhunden Zigge. De brukar göra så några gånger i veckan på de välkända markerna. Björn Phil är uppvuxen här och förfäderna har funnits i byn sen början av 1700-talet.
Han flyttade hem igen och tog över ansvaret för fastigheten 2009. Gården är inte stor och har drivits ekologiskt sedan organisationen KRAV startade 1985. 30 hektar jordbruksmark brukas och djuren har tillgång till lika mycket naturbetesmark.
– Målet med verksamheten är att vara självförsörjande i så hög grad som möjligt på foder, gödning och mat. Det går rätt bra. Som sämst har jag fått köpa in sex procent av fodret och ett år räckte gårdens egenproducerade foder helt till djuren. KRAV:s krav på foder är att drygt hälften ska vara eget, säger Björn Phil.
Huvudinkomsten för gården är den KRAV-certifierade mjölken.Till det kommer en mindre försäljning av kött från nötdjuren och fåren.
Under året har Arla ändrat sina regler för ekomjölk. För att få leverera ekomjölk måste korna gå i lösdrift och inte vara uppbundna. KRAV i sin tur godkänner att gårdar med mindre än 45 djur, kan ha uppbundna platser inne. Detta om djuren rastas ute minst två gånger i veckan på vintern.
– Våra konsumenter efterlyser klimatinsatser och mer fokus på djurvälfärd från oss. Det jobbar vi med för att hänga med i konkurrensen. När det gäller just mjölk har vi under 2019 skärpt våra bestämmelser för ekomjölk. Alla de korna ska gå i lösdrift, säger Johan Hedberg, regionchef för Arla medlemservice.
Arla har gett Björn Phil en frist på fem år. Sedan måste han ha byggt om ladugården eller sluta leverera ekomjölk.
– Att bygga om ladugården för lösdrift kostar mer än vad vi har råd med, säger Björn Phil.
Han är besviken att han inte får fortsätta leverera ekomjölk när gården drivs ekologiskt. KRAV-mjölken kan fortfarande hämtas som konventionell mjölk, fast den betalar Arla 20 procent mindre för. Det blir ett stort ekonomiskt avbräck.
– Mina kor är ute dygnet runt, minus den tid det tar att mjölka, sex månader om året. Två månader är de ute dagtid och resterande tid under vintern står djuren inne. Men då rastas de utomhus minst två gånger i veckan. Är vädret bra blir det mer än så. Det kallar jag djurvälfärd, säger Björn Phil.