Är du rik utan att veta om det?

Det finns frimärken som är värda tiotals miljoner kronor. Har du en samling i byrålådan kan du få den värderad på Frimärkets dag.

De flesta frimärken har inget större värde. Men man vet aldrig ...

De flesta frimärken har inget större värde. Men man vet aldrig ...

Foto: TT

Linköpings kommun2019-11-05 12:30

För sex år sedan återbördade finansmannen Gustaf Douglas världens kanske mest kända frimärke – gul tre skilling banco – till Sverige. Köpesumman var hemlig, men antas ha varit högre än det senast kända priset från 1998: 15 miljoner kronor. Märket visades i somras upp på utställningen Stockholmia 2019.

Den som besöker Linköpings stadsbibliotek på lördag kl 11–14.30 får inte se den gula treskillingen, men väl andra rariteter.

– Vi visar till exempel andra skillingmärken från 1855–1858. En grön treskilling i perfekt skick kan kosta 50 000 kronor, berättar Jan Lundqvist, nybliven ordförande i Linköpings filatelistförening.

Temat för Frimärkets Dag är denna gång järnvägsstationer. Föreningen ställer ut gamla vykort med stationsmotiv och säljer nytryckta frimärken, även de med bilder på stationer.

Den som vill kan få sina frimärken värderade, något som brukar vara populärt.

– Förra gången blev det en lång kö. Det är ofta så att man ärvt en frimärkssamling och vill veta vad den kan vara värd. En del blev positivt överraskade av värderingen, säger Jan Lundqvist.

Linköpings filatelistförening firar i år 80-årsjubileum. Föreningen har 40–50 medlemmar, men antalet har sjunkit och medelåldern stigit. Föreningens ungdomsverksamhet är nedlagd – det är inte lätt att locka yngre, som kanske inte ens vet vad frimärken är.

På Frimärkets dag görs ett försök att intressera barn och unga med ett plockbord. Där får de gratis plocka med sig en påse blandade frimärken hem.

Karta: Linköpings Stadsbibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!