Apor väljer inte jäst frukt i första hand

Forskare från Linköpings universitet har i samarbete med ett mexikanskt universitet undersökt apors förkärlek till jäst frukt.

Testerna utfördes på spindelapor eftersom de specialiserat sig på att äta frukt.

Testerna utfördes på spindelapor eftersom de specialiserat sig på att äta frukt.

Foto: Esteban Felix/AP

Linköpings kommun2019-09-27 15:00

Det är via fältstudier i Mexiko som forskare från Linköpings universitet har undersökt spindelapornas tendens till att äta övermogen frukt. När övermogen frukt jäser så bildas det nämligen alkohol i frukten och frukten blir mer kaloririk, något som ska leda till att apor väljer att äta övermogen frukt.

– Vi valde att utföra testerna på spindelapan då det är en apa som specialiserat sig på fruktätning, berättar professor Matthias Laska vid institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) vid Linköpings universitet.  

Tidigare forskning har antytt att det är på grund av den jästa fruktens kaloritillskott som fruktätande apor eventuellt väljer den övermogna frukten framför mogen. Det är denna teori som forskarna valde att testa samtidigt som de testade teorin att fruktätande apor föredrar övermogen frukt av den anledning av att de vill bli berusade. 

– En del forskning har försökt att dra ett samband mellan apornas förkärlek till alkoholhaltig frukt och den moderna människans tendens till att drabbas av alkoholism. Alltså att förmågan att bli beroende av alkohol ska ha varit evolutionär, säger Mathias Laska.

Det resultat som forskarna fick fram genom att studera spindelapan motbevisar de tidigare teorierna.

– Vår forskning visar att det inte finns något stöd för att apor skulle vilja äta övermogen frukt framför mogen. Den stödjer heller inte tanken bakom, att djuret skulle ha en förkärlek till alkohol som går att koppla till den mänskliga alkoholismen, säger Mathias Laska.

Karta: Linköpings universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!