Anders kan vinna pris för Fin dag

Anders Björck brinner för företagande, integration och nätverkande. Nu är han nominerad till vårt nya pris Årets Linköpingshjärta.

Anders Björck är nominerad till Correns pris "Årets Linköpingshjärta" för sitt projekt "Fin dag".

Anders Björck är nominerad till Correns pris "Årets Linköpingshjärta" för sitt projekt "Fin dag".

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-09 18:30

"Anders Björck gör ett fantastiskt jobb och försöker verkligen bryta mark för de som behöver hjälp att hitta sin roll i Linköping."

Så skrev den person som nominerade entreprenören Anders Björck till "Årets Linköpingshjärta".

Det är för arrangemanget "Fin dag" Björck nu hyllas.

– Kul! utbrister han när vi berättar nyheten.

Vad är Fin dag?

– En plattform för lokala initiativ inom integration där jag försöker haka på många olika goda initiativ. Det blir så mycket större verkan om man gör det tillsammans än att alla gör sitt var för sig. 

Första dagen hölls i maj, blev premiären som du hade hoppats?

– Ja, den blev bra men självklart med förbättringspotential. Den dagen var det närmare 500 människor i Agorahuset i Skäggetorp. Det genomfördes nio föreläsningar och det fanns ett antal utställare på plats.

Vad är målet med dagen?

– Jag tror på det fysiska mötet mellan arbetsgivare, organisationer och personer med invandrarbakgrund. Jag tror man kan hitta många duktiga personer på det sättet. Personer som verkligen vill skapa egenförsörjning. Det är dem vi vänder oss till och vill lyfta. Egenförsörjning är oerhört viktig för att lösa integrationsfrågan. 

Hur kom du på idén?

– Jag har varit i Almedalen och träffat initiativtagaren till Järvaveckan, Ahmed Abdirahman. Det fick mig att fundera på om det skulle gå att göra här i regionen i våra så kallade utsatta områden, för att inkludera så många som möjligt. Om vi fokuserar på våra utsatta områden så kan vi förhoppningsvis framöver se dem som tillväxtområden i stället.

Hur hoppas du att Fin dag ska utvecklas?

– Jag hoppas få med Region Östergötland och kommunerna på ett annat sätt. Jag har besökt Bazaren i Stockholm, ett arrangemang som funnits i 17 år och hade 12 000 besökare i år. De är helt inriktade på rekrytering. Min förhoppning är att skapa fler arbetstillfällen i Östergötland och speciellt då få med personer med invandrarbakgrund.

Varför namnet Fin dag?

– Jag tänkte F som i företagande, I som i integration och N som i nätverkande. 

Vad brinner ditt hjärta mest för?

– Företagande och att integrera så många som möjligt. Att se människan bakom. 

Nästa "Fin dag" hålls i Klockaretorpet i Norrköping 27 november. 

Resurspoolens Siv Nordqvist och Ica Maxi i Linköping är också nominerade till "Årets Linköpingshjärta. På Corren.se finns en omröstning där det går att rösta på de nominerade. Rösta här.

Vinnaren av Årets Linköpingshjärta presenteras på Linköpings välgörenhetsgala 8 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!