Förslagen syftar till att skapa ett koldioxidneutralt Linköping.
– Forskningen har visat att vi har ungefär åtta år på oss att nå noll utsläpp. Vi måste genomföra en fullständig omställning i samhället och av vårt ekonomiska system som är byggt kring konsumtion. Koldioxidmålet har varit bra och vi har jobbat hårt med det. Men det kommer inte att räcka. Vi måste se till att bli klimatpositiva, säger Rebecka Hovenberg, gruppledare för Miljöpartiet i Linköpings kommun.
Partiet riktar även kritik mot Alliansen.
– Det är klimatnödläge och vi anser att Alliansen inte för politik som räcker. Alliansen har pratat väldigt mycket om klimatet, men vi känner inte att det som läggs fram möter behoven. De lägger ner framgångsrika miljöarbeten och breddar bilvägar. Vi delar nu med oss av våra idéer, för vi måste hjälpas åt för att nå hela vägen, säger Rebecka Hovenberg.
Ett av förslagen syftar till att involvera näringslivet ännu mer.
– Förra mandatperioden startade vi Linköpingsinitiativet. Det behöver utvecklas mer och vi måste få med oss hela näringslivet. Det finns en otroligt bra miljöteknik i Linköping som företag kan utnyttja, säger Rebecka Hovenberg.
Ett annat förslag riktas mot fler hållbara transporter. Partiet vill att de som reser inom kommungränsen ska vara fossilfria år 2035.
– I Sverige kommer en tredjedel av utsläppen från transporterna. Vi måste minska bilåkandet och vill att Linköping ska bli Sveriges bästa cykelstad. Vi vill att Linköping ska bli en pilotkommun för hållbara transporter. Andelen bilresor måste gå från dagens 60 procent till en bra bit under 40 procent. De bilar som finns kvar måste gå på biogas, el eller andra förnybara bränslen. Vi vill utveckla delade transporter och måste sluta subventionerna flygplatsen som får 40 miljoner kronor varje år.
Ytterligare ett område som bör förändras, enligt partiet, är matvanorna i Linköping. Enligt Hovenberg är 75 procent av utsläppen från kött- och mejeriproduktionen.
– Vi vill att det ska bli mer fokus på vegetarisk kost som kan genomföras i skolor och förskolor. Vi menar inte att man ska sluta äta kött helt men köttet som vi äter bör vara närproducerat. Vi importerar 50 procent av maten i Sverige när vi har världens bästa jordsbruksmark, säger Hovenberg.