Ägarbolaget vill inte svara på frågor

Ägarbolaget dök aldrig upp vid rättegången om skuldkrav i augusti, och bolaget har slutat betala avgifter för sina lägenheter.

Bostadsrättsföreningen Byggmästaren 13 vill få betalt för skulder och avgifter på 1,4 miljoner kronor.

Bostadsrättsföreningen Byggmästaren 13 vill få betalt för skulder och avgifter på 1,4 miljoner kronor.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-11-27 17:30

För ett drygt år sedan slutade EWH Konsult AB att betala månadsavgift till bostadsrättsföreningen Byggmästaren 13 för de sex lägenheter som företaget fortfarande äger. I föreningens krav via Kronofogden ingår drygt 149 000 kronor i uteblivna avgifter.

– Det är pengar som föreningen behöver till löpande utgifter och kommande renoveringar, säger ordförande Michael Malmgren.

Bostadsrättsföreningen kräver också att EWH Konsult AB ska betala 994 000 kronor för tidigare renovering i fastigheten som föreningen anser har utförts felaktigt eller aldrig blev gjord.

Föreningen kräver ytterligare 285 000 kronor, en skuld för reparationer och underhåll som Eksjö tingsrätt i augusti slog fast att EWH Konsult AB ska betala, plus rättegångskostnad på 55 000 kronor.

Enligt Bolagsverket är Bertil Sjöö, som drev det bolag som VKR AB senare uppgick i, huvudman för det nuvarande ägarbolaget EWH Konsult AB. Vi har sökt Bertil Sjöö för att bland annat fråga varför EWH Konsult inte betalar månadsavgifter eller skulden som tingsrätten dömt ut. Bertil Sjöö har via advokat meddelat att han inte vill tala med oss.

Styrelsen för EWH Konsult AB består av en 53-årig Linköpingsbo som är ledamot och en 53-åring från Jönköpings län som är suppleant. Företagets adress är samma som Linköpingsbons. Mannen har inga telefonnummer registrerade. Vi får kontakt med suppleanten.

Jag har några frågor om företaget EWH Konsult där du sitter i styrelsen.

– Vad hette det?

Det heter ju EWH Konsult, där du sitter i styrelsen. Eksjö tingsrätt har dömt företaget att betala en skuld till bostadsrättsföreningen Byggmästaren. Ni kom aldrig till rättegången. Varför gjorde ni inte det?

– Det har jag ingen kommentar om, jag känner inte till det. Jag har inte blivit underrättad.

Bostadsrättsföreningen har nu vänt sig till Kronofogden för att få betalt, känner du till det?

– Nej, det gör jag inte.

Suppleanten dömdes 2017 av Linköpings tingsrätt för bokföringsbrott i en härva med falska fakturor och svarta pengar mellan flera företag i Linköping och Stockholm. Enligt domstolen hade 53-åringen tidvis en ledande ställning i ett av bolagen. En styrelse är ansvarig för ett bolags förehavanden.

Blir du bekymrad för att du inte känner till det här i EWH Konsult?

– Nej, det behöver jag inte vara, det kan jag inte känna att jag är.

Suppleanten vill inte lämna ut något telefonnummer till sin styrelsekollega.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!