Abbas utvisad – gömmer sig i Kabul

Tidigt på måndagsmorgonen, lokal tid, landade Abbas Alavi i Kabul. Nu gömmer han sig i källaren hos en kompis.

Maria Linder, ungdomspastor i Missionskyrkan besökte Abbas Alavi i förvaret i Märsta, med Karin Wrigfors. Nere till höger: Almina Imamovic har jobbat hårt för att Abbas ska få stanna i Sverige.

Maria Linder, ungdomspastor i Missionskyrkan besökte Abbas Alavi i förvaret i Märsta, med Karin Wrigfors. Nere till höger: Almina Imamovic har jobbat hårt för att Abbas ska få stanna i Sverige.

Foto: Privat/Annika Ekstedt

Linköpings kommun2019-12-09 16:30

– Jag hoppas in i det sista på att jag får stanna sa han, så sent som i fredags. 

På söndagen var hoppet ute. Efter nio månader i förvar, de flesta i Märsta, fördes han med poliseskort till Arlanda där han klev på ett plan och flög via Istanbul till Kabul. Med på resan var också svensk polis och ytterligare två personer som utvisades.

Vid 06-tiden på måndagsmorgonen lokal tid var han framme. När vi var i kontakt med honom vid halv-tiotiden gömde han sig i en källare hos en kompis.

– Jag är rädd och mår inte så bra, messade han då.

I Linköping är förstämningen stor bland Abbas alla vänner. Under söndagen ringde Missionskyrkans klockor vid två tillfällen för hans skull.

– Vi är förtvivlade, det här är helt sjukt, säger Maria Linder, ungdomspastor i Missionskyrkan. Hon har följt Abbas sedan han kom till församlingen och är också den som konfirmerade honom på sensommaren.

Att han till slut utvisades kom, trots allt, som en chock för henne och församlingen men också för Karin Wrigfors, Abbas vän sedan hans vistelse på HVB-hemmet Olivlunden. De är oroliga för vad som ska hända nu. I Kabul kan han inte stanna. Där är det för farligt för honom, det är de överens om.

Genom Missionskyrkan i Linköping har Abbas fått lite pengar som kan hjälpa honom till en start. Men frågan är var han kan få den starten? Den enda nära släkting han har i livet är en morbror som bor i Iran och som hotat att döda honom för att han konverterat till kristendomen.

Enligt Maria Linder sa Abbas efter att ha landat att läget i Kabul var värre än han förstått. En riktig mardröm.

Någon praktisk hjälp för en återvändare finns, enligt uppgift, inte längre i Afghanistan. Tidigare har utvisade personer kunnat få hjälp av det som kallades Errin (European Return and Reintegration Network), men det verkar inte fungera särskilt bra i nuläget.

Almina Imamovic, Abbas juridiska ombud har kämpat för Abbas i många år. Hon ser flera svårigheter för Abbas att kunna etablera sig och leva i Afghanistan. Han måste exempelvis ha ett födelsebevis, och det kan han bara få i den provins han är född. Den styrs av talibaner.

Abbas har ändå tur i oturen. Han har ett stort kontaktnät i Sverige som fortsätter att stötta honom.

– Han kommer inte att glömmas bort, säger Maria Linder.

Enligt uppgift ska kyrkklockorna i många av landets kyrkor ringa klockan 12 under tisdagen för Abbas och alla i hans situation.

En selfie tagen i en källare hos en av Abbas Alavis kompisar. Han utvisades till Afghanistan efter att ha suttiti förvar i nio månader.
En selfie tagen i en källare hos en av Abbas Alavis kompisar. Han utvisades till Afghanistan efter att ha suttiti förvar i nio månader.
Karta: Kabul
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!