50-tal almar ska fällas i slottsparken

Almsjukan har slagit till i parken vid Nya Slottet i Bjärka-Säby. Ett 50-tal träd måste nu fällas.

Ett 50-tal almar ska fällas i slottsparken i Bjärka-Säby sedan de drabbats av almsjuka.

Ett 50-tal almar ska fällas i slottsparken i Bjärka-Säby sedan de drabbats av almsjuka.

Foto: Peter Jigerstrom/arkiv

Linköpings kommun2020-02-19 18:00

Den varma, torra sommaren 2018 var gynnsam för almsplintborren, en skalbagge som ligger bakom spridningen av almsjuka.

Länsstyrelsen Östergötland har sedan dess fått en lång rad rapporter om almsjukans härjningar, bland annat från Linköping, Vadstena, Norrköping och Åtvidaberg. Nyligen fick till exempel döende almar fällas i Domkyrkoparken i Linköping.

Nu har slottsparken i Bjärka-Säby drabbats. Förvaltare Niklas Lindholm berättar att det rör sig om ett 50-tal träd av varierande ålder. Mot almsjukan finns ingen bot och träden i parken kommer därför att fällas under våren, innan de utgör en fara för besökare.

Nya Slottet Bjärka-Säby och den engelska parken är sedan 1997 byggnadsminnesförklarade. Det innebär att länsstyrelsen måste godkänna fällningen, något som gjordes tidigare i veckan.

I länsstyrelsens beslut står det att Pingstkyrkan, som äger slottet, senast i februari 2021 ska återplantera träd för att bevara parkens karaktär. I första hand är det då lind och ek som ska väljas.

Almsjuka är en svampsjukdom med ett dramatiskt förlopp. Svampen täpper till näringsvägarna inne i almen och infekterade träd börjar vissna redan efter ett par veckor. De första tecknen på att en alm har drabbats är att bladen i toppen börjar torka ihop. Sedan börjar den fälla löv och inom ett par år är trädet dött.

Svampen sprids i huvudsak av almsplintborren, men kan också spridas via rotsystemet. Almsjukan är känd i Sverige sedan 1950-talet, men kom på 1970-talet i en aggressivare art.

Karta: Bjärka-Säby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!