380 djur får skjutas på Malmen

För att undvika flyghaverier på Malmens flygplats har länsstyrelsen gett tillstånd att skjuta 380 djur per år. Det är framför allt fåglar som utgör en fara.

För att förhindra kollisioner mellan fåglar och helikoptrar får Försvarsmakten tillstånd till skyddsjakt på Malmen.

För att förhindra kollisioner mellan fåglar och helikoptrar får Försvarsmakten tillstånd till skyddsjakt på Malmen.

Foto: Janerik Henriksson/TT/Arkivbild

Linköpings kommun2020-01-08 16:30

Den 3 februari 2017 kolliderade en helikopter 15 med en tjädertupp i Härjedalen. Ett stort hål slogs upp i den främre rutan, helikopterpiloten träffades av fågeln och skadades svårt. Befälhavaren lyckades få kontroll över helikoptern och kunde landa. Haverikommissionen granskade olyckan och kom fram till att helikoptern hade kolliderat med en fullvuxen tjädertupp.

För att undvika att något liknande ska inträffa på Malmens flygplats ansökte Försvarsmakten om tillstånd för att få bedriva skyddsjakt inom flygplatsområdet. Länsstyrelsen har nu beviljat ett tillstånd som innebär att 380 djur årligen får skjutas. Det rör sig bland annat om 75 kajor och lika många kråkor. Dessutom får Försvarsmakten skjuta 35 fältharar, 20 rådjur och fem älgar. 

Jakten får bedrivas dygnet runt med hjälp av jakthundar och motorfordon. 

Försvarsmakten har tidigare haft ett liknande tillstånd att bedriva skyddsjakt inom flygplatsområdet. Det nya tillståndet gäller fram till och med den 31 december 2025. 

Lasse Jansson, kommunikationschef på helikopterflottiljen, säger att det framför allt är tillbud med fåglar som inträffar på flygplatsen. 

– Fågelkollisioner i samband med start och landningar sker regelbundet men det har inte lett till något allvarligt tillbud. Sker det vid start får man gå tillbaka och landa för att för säkerhets skull kontrollera flygplan eller helikopter. Det har skett att någon hare blivit påkörd på banan, men det sker inte varje år och inte heller det har lett till något allvarligt tillbud.

Enligt Lasse Jansson skjuts omkring ett dussin fåglar varje år på flygplatsen – framför allt måsar och kajor. 

Sedan 2015 finns det så kallade gasolkanoner på Malmen som används för att skrämma fåglar. Flygplatsområdet är även utrustat med dubbla staket som ska förhindra att större djur tar sig in på området.

– De är konstruerade så att man inte ska kunna gräva sig under men det går ju för ett djur att ta sig in när en grind öppnas eller klämma sig igenom en grind om man är liten. En hare som tar sig in på banområdet kan lika lätt ta sig ut, säger Lasse Jansson och fortsätter: 

– Ett rådjur däremot som lyckas ta sig förbi det yttre staketet har svårare att ta sig ut igen och kan gömma sig i de skogsområden vi har på Malmen. Därför måste de skjutas innan de kommer för nära bansystemet.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!