29-åring hotade Säkerhetspolisen med granat

Den 29-årige mannen hotade att kasta in en handgranat i Säkerhetspolisens kontor i Linköping. Nu har han åtalats.

En 29-årig man har åtalats för att ha hotat att kasta in en handgranat i Säkerhetspolisens kontor i Linköping.

En 29-årig man har åtalats för att ha hotat att kasta in en handgranat i Säkerhetspolisens kontor i Linköping.

Foto: Arkivbilder

Linköpings kommun2019-11-25 15:30

Den 14 november förra året skickade, enligt kammaråklagare Erik Gunneland Dahlbäck, 29-åringen 26 identiska meddelande via kontaktformuläret på Säkerhetspolisens hemsida. Meddelandena gick ut på att han nästkommande dag skulle kasta in en handgranat på myndighetens kontor i Linköping. 

Meddelandena orakade en omfattande polisinsats. Säkerhetspolisen vidtog åtgärder för att höja säkerheten och uppmanade sin personal i Linköping att stanna hemma. Den nationella bombskyddsgruppen ryckte ut till Linköping för att kontrollera att inga farliga föremål fanns i Säkerhetspolisens lokaler.

Polisen lyckades tämligen snabbt spåra från vilken dator meddelandena hade skickats. Vid 05.30-tiden den 15 november slog polisen till mot en adress i Malmslätt och grep 29-åringen. Det kunde snart konstateras att mannen inte förfogade över någon handgranat. 

29-åringen satt under en tid häktad men befinner sig nu på fri fot i väntan på rättegång. Han har nu åtalats för olaga hot, alternativt falskt larm. 

29-åringen, som även åtalas för ringa narkotikabrott, nekar till brott. I förhör säger mannen att han hörde röster vid tiden för den aktuella händelsen. Han säger även att han tror att Säkerhetspolisen har opererat in ett datachip i hans kropp för att kunna övervaka honom.  

– Så det är lite jobbigt, säger mannen i förhör. 

Inför rättegången vill åklagaren att 29-åringen ska genomgå en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!