20-åring hjälpte sin kompis att fly

Ordningsvakten var i färd med att omhänderta en berusad man när han blev angripen av en 20-årig man. Nu har 20-åringen åtalats för främjande av flykt.

En 20-årig man har åtalats för främjande av flykt och våldsamt motstånd.

En 20-årig man har åtalats för främjande av flykt och våldsamt motstånd.

Foto: Arkivbild/Christine Olsson/TT

Linköpings kommun2019-11-29 05:00

Den 1 maj i år befann sig två ordningsvakter ombord på Östgötapendeln, mellan Mjölby och Linköping. Ordningsvakterna lade märke till en grupp unga män som uppträdde störande. 

När pendeln kom fram till Linköping bestämde sig ordningsvakterna för att omhänderta en av männen. Anledningen var att han ansågs vara så berusad att han inte kunde ta hand om sig själv. 

När ordningsvakterna tog tag i den berusade mannen spårade dock situationen ur. En kamrat till mannen – 20-år gammal – lade sig i ingripandet. Enligt åklagaren knuffade han bakifrån till en av ordningsvakterna. 

Ordningsvakterna ansåg sig vara tvungna att släppa den omhändertagna mannen för att istället koncentrera sig på den 20-årige angriparen. En av ordningsvakterna drog fram sin batong och gav 20-åringen ett slag på benet. 

Ordningsvakterna fick ner 20-åringen på marken och kunde belägga honom med handfängsel. Enligt åklagaren satte sig 20-åringen till motvärn genom att dra och spänna med armarna. 

Senare framkom att den man som ordningsvakterna hade tänkt att omhänderta hade fallit i en trappa på resecentrum. Han föll från översta trappsteget på perrongen och ramlade ned för hela trappan. Han fick hjälp av fältsekreterare. 

20-åringen har nu åtalats för främjande av flykt och våldsamt motstånd. I förhör har han nekat till brott. 

– Mitt minne är lite suddigt. Jag var berusad men inte jättemycket. Jag hade tagit några öl bara, säger 20-åringen i förhör. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!