Arbetsmarknadsnämnden bildades för att flytta folk från försörjningsstöd till jobb – genom att ta fram 500 nya arbetsmarknadsinriktade anställningar och utvecklingsplatser inom kommunkoncernen under 2019–2020. Dessa anställningar och platser går till personer som antingen har försörjningsstöd eller står långt från arbetsmarknaden. Snart har nämnden funnits i ett år.
– Uppdraget är tufft men vi har klarat delmålet och skapat 225 platser. Det som är mest glädjande är att 69 procent av de personer som har fått anställning eller utvecklingsplats har tidigare haft försörjningsstöd. Det är ett genombrott, säger Fredrik Lundén (M), nämndens ordförande.
Enligt honom har antalet hushåll med försörjningsstöd börjat minska under de tre senaste månaderna.
– Det handlar inte bara om 155 personer som har lämnat försörjningsstödet utan det handlar också om 155 individer och deras familjer vars liv har förändrats. Det är viktigt att barn åtminstone har en förälder som jobbar eller går till en utbildning, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Kommunen har tecknat en lokal överenskommelse med Arbetsförmedlingen och nämnden samarbetar med andra nämnder för att kunna erbjuda anställningar.
– Personer utför arbeten som inte kräver en lång utbildning, men bidrar till arbetsplatserna. Det gäller jobb som annars inte skulle bli utfört eller jobb som befriar arbetskraft att göra något annat, till exempel att hjälpa till som rastvärd på skolan så att lärare kan göra sitt. Eller helt enkelt ett jobb som dyker upp och vi inte ens har tänkt på tidigare, säger Fredrik Lundén.
Nämnden har inom ramen för 500-uppdraget kompletterat det uppdrag som Leanlink och Idrott och service haft med ytterligare 42 utvecklingsplatser.
– Idrott och service är också en OSA-arbetsplats för offentligt skyddat arbete med 70 platser. Men människor har tidigare inte lyckats gå vidare. Nu har arbetssättet utvecklats och ändrats vilket har lett till att 31 personer redan har gått vidare till riktiga jobb utanför Idrott och service, säger Lundén.
Idrott och service har ett tecknat OSA-avtal med kultur- och fritidsnämnden och arbetsuppgifterna som utförs är viktiga för Linköping, bland annat sköter man motionsspår och kommunala bad.
Konkurrerar de personerna inte med företag?
– Nej, näringslivet har ofta inte intresse av mindre jobb. De kompletterar snarare varandra.